Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.04.2017.

Novi aparat za mikrobiološku dijagnostiku pušten u rad na VMA



Državni sekretar Nenad Nerić obišao je Institut za mikrobiologiju Sektora za preventivnu medicinu Vojnomedicinske akademije povodom puštanja u rad novog laboratorijskog sistema VITEK MS, zasnovanog na principu masene spektrometrije i MALDI-TOF tehnologije (Matrix Assisted Laser Desorption Ionization Time-of-Flight).

Novi aparat za mikrobiološku dijagnostiku pušten u rad na VMA 
Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević sa saradnicima upoznao je državnog sekretara sa prednostima sofisticiranog dijagnostičnog sistema čijom upotrebom se dobija na efikasnosti i pouzdanosti u uspostavljanju dijagnostike što direktno utiče na kvalitet lečenja, kao i smanjenje troškova.
 
Automatizovani sistem za brzu identifikaciju bakterija i gljiva omogućava očitavanje uzoraka u periodu od deset sekundi do jednog minuta čime je vremenski period kompletne laboratorijske dijagnostike smanjen na jedan dan za razliku od perioda od tri do pet dana, kao što je do sada bio slučaj.
 
Brža identifikacija mikroorganizama do nivoa vrste, roda ili grupe posebno je značajna za kliničko zbrinjavanje pacijenata sa teškim infektivnim stanjima poput sepse, kada su pravovremena izolacija uzročnika i započinjanje adekvatne antimikrobne terapije od presudne važnosti. Sistem je dizajniran za rad u mikrobiološkim laboratorijama pri čemu je moguća analiza 192 različita izolata, ali i paralelna priprema uzoraka na više radnih stanica.
 
Ovaj sistem za analizu i detekciju visoko specifične proteinske strukture ispitivanog uzorka je jedini ove vrste u sistemu vojnog zdravstva, a u upotrebi je i u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.