Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.03.2017.

Ministarstvo otvoreno za inicijative vojnih sindikata
Ministar odbrane Zoran Đorđević, sa saradnicima, sastao se danas sa predstavnicima Vojnog sindikata Srbije.

Sastanak je još jednom potvrdio da Ministarstvo odbrane ostaje otvoreno za dijalog sa svim vojnim sindikalnim organizacijama, te da podržava svaku inicijativu čiji je cilj poboljšanje socijalnog i ekonomskog statusa profesionalnih pripadnika Vojske, a koju je moguće realizovati u postojećim uslovima.

Ministar Đorđević je naglasio da za njega sindikati nisu „druga strana“, već da svi zajedno treba da rade na realizaciji ideja koje će doneti boljitak za ceo sistem, a pravi način za to je upravo konstruktivni dijalog.

Na sastanku je bilo reči o položaju profesionalnih vojnika, te je ministar odbrane rekao da je već početkom ove godine uvedeno pravo njihove prednosti na internim konkursima za prijem na radna mesta koja oni mogu da obavljaju po isteku sposobnosti za profesionalno služenje, te da će njihov status biti rešavan i kroz vojno-dohodovnu ustanovu za fizičko obezbeđenje koja je u procesu osnivanja.

Predviđeno da nova formacija donese i rešenje za probleme profesionalnih podoficira, a na pitanja predstavnika sindikata o statusu Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“, ministar Đorđević je istakao da za taj zavod, kao i Tehničko-remontni zavod u Čačku dolaze bolji dani, koji će te dve institucije zaposliti punim kapacitetima.

Đorđević je rekao da Ministarstvo odbrane podržava sindikalno organizovanje profesionalnih pripadnika Vojske, kada je u pitanju socijalni položaj zaposlenih,  te da će sa dužnom pažnjom razmotriti sve predloge Vojnog sindikata Srbije.

U tom smislu, zaključeno je da se za dve nedelje zakaže novi sastanak na kome bi se kroz otvoreni razgovor došlo do konstruktivnih rešenja koja nude poboljšanje položaja svih kategorija zaposlenih u Vojsci Srbije, a koja su u skladu sa realnim mogućnostima.