Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.03.2017.

Seminar o regionalnoj vojnoj saradnji i bezbednosnim izazovima



U organizaciji Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, u Zrenjaninu je organizovan seminar o regionalnoj vojnoj saradnji i bezbednosnim izazovima koji je okupio predstavnike štampanih i elektronskih medija, Ministarsva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnike vojno-diplomatskog kora.

Otvarajući skup, načelnik Uprave za odnose sa javnošću kapetan bojnog broda Petar Bošković podsetio je da je reč o već tradicionalnom, četvrtom susretu ovakve vrste, koji su se pokazali kao primer dobre prakse u cilju negovanja dvosmerne komunikacije.

- Svake godine pažljivo biramo teme koje će biti u fokusu seminara, imajući u vidu novinarske zahteve koji su upućivani Upravi za odnose sa javnošću. Ovog puta, opredelili smo se za regionalnu saradnju i aktuelne bezbednosne izazove, naoružanje i opremu, kao i dobrovoljno služenje vojnog roka – naglasio je kapetan bojnog broda Bošković dodajući da se Ministarstvo odbrane trudi da bude transparentno, kao i da je jedno od retkih koji polaže dosta pažnje na proaktivni pristup u nastupu na društvenim mrežama.

O međunarodnoj vojnoj saradnji iz ugla partnera, tokom uvodnog panela okupljenim predstavnicima medija govorili su šef NATO vojne kancelarije u našoj zemlji brigadni general Ćezare Marineli, izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pukovnik Sajmon Ficgibon, kao i izaslanik odbrane Norveške kapetan fregate Tore Andersen.

Drugi panel bio je posvećen značaju regionalne saradnje u oblasti bezbednosti i odbrane, a na tu temu izlagali su ambasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, pukovnik Nebojša Svjetlica, načelnik Odeljenja za multilateralnu saradnju Uprave za međunarodnu vojnu saradnju SPO MO, pukovnik Mirjana Milenković, načelnik Odseka za međunarodnu vojnu saradnju i protokol Kabineta načelnika GŠ VS, kao i Milan Milutinović, rukovodilac Grupe za evropske integracije Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima SPO MO.

Posebno interesovanje predstavnika medija izazvao je treći panel posvećen izazovima migrantske krize, o čemu su govorili pukovnik Milorad Vidaković, načelnik Odeljenja za planiranje operacija Uprave za operativne poslove J-3 GŠ VS, savetnik U ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milenko Nikić, načelnik regionalnog centra granične policije za sektor prema Republici Bugarskoj pukovnik Nenad Vučić, kao i izaslanik odbrane Austrije pukovnik Tomas Ahamer.

U završnom delu prvog dana seminara, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić govorio je o opremanju i modernizaciji Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.03.2017
mp4 (146,24 MB)
Obraćanje kapetana bojnog broda Boškovića