Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.03.2017.

Saradnja Ministarstva odbrane i Misije OEBS-a u Srbiji



Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se danas sa novim šefom Misije OEBS-a u Srbiji ambasadorom Andreom Oriciom sa kojim je razgovarao o aktuelnoj saradnji i planovima za predstojeću godinu.
 Saradnja Ministarstva odbrane i Misije OEBS-a u Srbiji
Ministarstvo odbrane sarađuje sa Misijom OEBS-a u Srbiji težišno kroz projekte „Demokratizacija sektora bezbednosti u Srbiji“, Program razvoja kapaciteta za upravljanje zalihama konvencionalne municije u Srbiji (CASM) i realizacije Nacionalnih akcionih planova za primenu rezolucija SB UN 1325 - Žene, mir, bezbednost.
 
U razgovoru o vojno-političkoj dimenziji bezbednosti OEBS-a, ministar Đorđević je rekao da Republika Srbija realizuje sve mere OEBS-a, a da posebnu pažnju pridaje izgradnji mera poverenja i bezbednosti, kao i implementaciji Kodeksa postupanja u vojno-političkim aspektima bezbednosti u reformi sistema odbrane.
 
Đorđević je rekao da je u toku priprema za usvajanje novog Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN – Žene, mir, bezbednost, koji će se sprovoditi od 2016. do 2020. godine.
 Saradnja Ministarstva odbrane i Misije OEBS-a u Srbiji
- Usvajanjem tog dokumenta, naša zemlja potvrđuje svoju opredeljenost da uvažava značaj ravnopravnog učešća muškaraca i žena u prevenciji i rešavanju konflikata i promovisanju kulture trajnog i održivog mira, sa ciljem dostizanja standarda rodne ravnopravnosti, istakao je ministar Đorđević.
 
Ambasador Oricio je izrazio uverenje da uspostavljeno blisko partnerstvo između Misije OEBS-a i Srbije može i dalje da značajno doprinosi postizanju reformskih ciljeva države. Oricio je ponovio spremnost Misije OEBS-a da nastavi uspešnu saradnju sa svim institucijama Srbije, uključujući Ministarstvo odbrane, kako bi se doprinelo daljim reformama u sektoru bezbednosti u širem smislu, što je važan element modernizacije zemlje i napretka u pravcu ostvarenja njenih strateških ciljeva.  Misija OEBS-a takođe pruža podršku u aktivnostima koje se tiču sprovođenja Rezolucije 1325 SB UN i u promovisanju visokih standarda u oblasti demokratskog nadzora sektora bezbednosti.  
 
Na kraju sastanka, ministar Đorđević je rekao da će Ministarstvo odbrane, kao i do sada, obezbediti maksimalnu podršku za potrebe predsedavanja Srbije Forumom za bezbednosnu saradnju OEBS u periodu od septembra do kraja 2017. godine.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.03.2017
mp4 (14,49 MB)
Prijem