Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.03.2017.

Predstavljena knjiga o književnicima i politici u srpskoj kulturi



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je održana promocija monografije prof. dr Zorana Avramovića „Književnici i politika u srpskoj kulturi (1804-2014) Lepa duša i Janusovo lice politike“ u izdanju „Pravoslavne reči“.
 Predstavljena knjiga o književnicima i politici u srpskoj kulturi
Promociji knjige prisustvovali su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić, patrijarh srpski Irinej, predstavnici sistema odbrane, brojni posetioci i ljubitelji knjige.
 
Monografiju su predstavili akademici Ljubodrag Dimić i Gojko Đogo, prof. dr Dragan Simeunović, književni kritičar Želimir Nikčević i autor.
 
U ime izdavača prisutnima se obratio direktor „Pravoslavne reči“ Zoran Gutović i izrazio zadovoljstvo što već tradicionalno promovišu novo izdanje u Domu Vojske Srbije.  
 Predstavljena knjiga o književnicima i politici u srpskoj kulturi
Prema rečima Nikčevića, knjiga je „značajan izdavački poduhvat koji će u javnosti imati raznovrsnih odjeka zato što autor obrađuje i rasvetljava veoma delikatnu oblast“, a akademik Đogo je istakao da „monografija nije samo katalog naučno proverenih podataka, o razmiricama i saglasjima politike i književnosti, nego odvažno, sociološki omeđeno, propitivanje koliko se, kad i kako taj odnos reflektovao u istoriju svojih naroda“.
 
Profesor Simeunović je naglasio da je monografija pun pogodak i dokaz zrelosti vremena u kom živimo.
 
- I politika i književnost se bore za ljudsku dušu. Teže i jedna i druga da je osvoje – politika silom, a književnost lepotom. One su na istom zadatku, ali taj zadatak ih dovodi u stanje sukoba i saradnje. O tome ova knjiga na neki način govori i šalje poruku o večitosti borbe između književnosti i politike, poručio je Simeunović.  
 Predstavljena knjiga o književnicima i politici u srpskoj kulturi
Da tema nije nova, da je večna, i da su nova istraživačka pitanja, skupovi odnosa, način definisanja naučnog problema, zaključci i stil naučnika poručio je akademik Ljubodrag Dimić, dok je autor na kraju promocije izrazio verovanje da će knjiga biti „samo jedan od koraka u našoj nacionalnoj i kulturnoj samospoznaji, jer je važno da narod i nacija upoznaju sebe“.   
 
U monografiji „Književnici i politika u srpskoj kulturi (1804-2014) Lepa duša i Janusovo lice politike“ istraživačka pažnja posvećena je teorijskom razmatranju odnosa politike  i javnog delovanja književnika, iskustvenom obaveštenju o piscima koji su bili politički aktivni i odnosu srpskih književnika prema politici Srbije tokom poslednje dve decenije 20. i početkom 21. veka.
 
photoFOTOGALERIJA