Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.03.2017.

Sastanak ministra odbrane sa komandantom Kopnene vojske Evropske komande SAD




Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se danas sa komandantom Kopnene vojske Evropske komande Oružanih snaga SAD general-potpukovnikom Frederikom Hodžisom, koji boravi u poseti Republici Srbiji.

Ministar Đorđević istakao je značaj i ulogu bilateralne vojne saradnje koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju sa Sjedinjenim Američkim Državama, a naročito sa pripadnicima Kopnene vojske Evropske komande oružanih snaga SAD. Posebno je naglasio mesto i ulogu zajedničke obuke i vežbi koje pripadnici kopnenih vojski dveju zemalja realizuju i njihov pozitivni doprinos unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti MO i VS.

On je istakao privrženost Republike Srbije vojnoj neutralnosti i rekao da sa tog aspekta Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastupaju u implementaciji politike odbrane kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji.

General-potpukovnik Hodžis je preneo pozitivne utiske o saradnji koju KoV EK OS SAD ima sa Vojskom Srbije i naglasio izuzetne profesionalizam i obučenost pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji se kontinuirano manifestuju. On je rekao da očekuje da će se zajedničke vežbovne aktivnosti i obuka pripadnika kopnenih vojski dveju zemalja nastaviti i u narednom periodu. Ocenio je da novi programi saradnje, poput unapređenja kapaciteta inžinjerijskih jedinica, zauzimaju važno mesto u aktivnostima KoV EK OS SAD i da će doprineti jačanju međusobnog razumevanja na obostranu korist.

Tokom posete Srbiji, general-potpukovnik Hodžis imao je odvojeni sastanak sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, sa komandantom KoV Vojske Srbije general-potpukovnikom Milosavom Simovićem, a imao je priliku i da obiđe jedinice 3. brigade i Mešovite artiljerijske brigade Kopnene vojske.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.03.2017
mp4 (25,4 MB)
Sastanak