Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.03.2017.

Sahranjen kapetan Darko Kostić



Uz opelo i vojničke počasti danas su na groblju u Surdulici sahranjeni posmrtni ostaci tridesetsedmogodišnjeg kapetana Vojske Srbije Darka Kostića, jednog od četvorice radnika TRZ Kragujevac koji su nastradali 28. februara u eksploziji u tom Zavodu.

 
Sahrani su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić, načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković, direktor Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac potpukovnik Dušan Kovarbašić, predsednica opštine Surdulica Aleksandra Popović, pripadnici 4. brigade KoV, porodica, rodbina, mnogobrojne kolege i prijatelji.
 
Opraštajući se od mladog kolege, direktor TRZ potpukovnik Dušan Kovarbašić rekao je da su Darka krasili skromnost i lični primer. Iako visoko obrazovan oficir, kako je rekao, nije se libio da se, kad je trebalo, uhvati za municijski sanduk sa ostalim radnicima. Zbog toga su ga voleli i prihvatali kao svoga.
 
- Sudbina je, na žalost, ispisala još jednu crnu stranicu i na nju stavila Tvoje ime. Na njoj će ostati večito svedočanstvo da se ni trenutak nisi dvoumio kada je plamena stihija zapretila Zavodu najvećim iskušenjima. Bio si sa vatrogascima, jedan od najaktivnijih u pokušaju da se ugasi požar, savršeno svestan svih opasnosti kojima se izlažeš, rekao je potpukovnik Kovarbašić i naglasio da će njima i generacijama koji doleze u taj kolektiv Darko biti moralni uzor i njegovo ime večno trajati.
 
Kapetan Darko Kostić je od septembra 2014. godine obavljao dužnost načelnika Odeljenja za tehničko održavanje ubojnih sredstava u Sektoru za generalni remont i održavanje ubojnih sredstava. Nedavno je sa odličnim uspehom savladao komandno-štabni program usavršavanja na Vojnoj akademiji i trebalo je da uskoro dobije majorski čin.
 
U Vojsci Srbije je od 2003. godine, kada je diplomirao na Vojnoj akademiji u Beogradu na smeru Tehnička služba Kopnene vojske. Tokom vojne karijere obavljao je više dužnosti i bio nagrađivan. Bio je oženjen Marinom i imao je kćerku Taru.
 
photoFOTOGALERIJA