Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2017.

Otvorena izložba „49 dana pakla na Beogradom“



Raspuklo nebo od vatre i metala, dimova i užasa. Podseća na čuveni stih Preverove „Barbare“  - „...Pod kišom kanonada ognja, krvi i čelika..“ Sve pršti od dejstvovanja protivavionaca, NATO avijacije, a nebo postaje skup otrovnih oblaka.  To je Beograd u proleće 1999. godine, u oku i okularu Tomislava Peterneka, velikog umetnika fotografije, čija je izložba „49 dana pakla na Beogradom“otvorena u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije. 

 
Na izložbi su najznačajniji događaji koji su obeležili NATO agresiju 1999. godine na našu prestonicu – od prvih bombi, preko gađanja bivšeg CK, RTS, Generalštaba i Ministarstva odbrane, obaranja „nevidljivog“ F 117, obaranja drugih projektila, do gađanja rafinerije u Pančevu, rezervoara za benzin kod Hipodroma, obaranja F16, krstarećih projektila, itd.
 
Potpukovnik Biljana Pašić je, otvarajući izložbu, podsetila da je reč o isečcima borbe i življenja, slikama herojstva naroda i vojske, koje teraju da se pogne glava i oda pijetet onima koji nisu preživeli ovaj rat.
 
Istoričar umetnosti Dušan Milovanović podsetio je na činjenicu da je agresijom NATO pakta na SRJ apsolutno pogaženo međunarodno pravo, Ženevske konvencije privremeno ukinute, a na građane Srbije otvorena nova sezona lova i oni smešteni u kategoriju planetarnih parija.  
 
Sam autor, Tomislav Peternek, iskoristio je priliku da podseti da su mnogi u svetu videli izložbu, uključujući tu i gradove iz kojih su na nas te 1999. godine poletali avioni.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.03.2017
mp4 (45,81 MB)
Otvaranje izložbe