Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.02.2017.

Predstavljeno novo izdanje Medija centra „Odbrana“



U atrijumu Doma Vojske Srbije, javnosti je predstavljena još jedna knjiga Medija centra „Odbrana“ "Srbi - ruski vojni zapovednici od vremena Petra Velikog do Oktobarske revolucije" autora Dušana Babca. Pored brojnih gostiju i ljubitelja knjige promociji je prisustvovao i ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vlada Vukosavljević.
 
O knjizi "Srbi - ruski vojni zapovednici od vremena Petra Velikog do Oktobarske revolucije" govorili su predstavnik izdavača direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin, urednica izdanja Dragana Marković, recenzent dr Aleksej Timofejev i autor dr Dušan Babac. 
 
Pozdravljajući prisutne pukovnik Stevica Karapandžin je kroz izvode iz veličanstvene „Seobe“ Miloša Crnjanskog podsetio na neprekidne seobe srpskog naroda čiji je najhrabriji, ratnički deo, napuštajući vojske Austrije i Mađarske, tragajući za sopstvenom slobodom i slobodnom otadžbinom, stremio pravoslavlju i svetoj Rusiji.
 
- Mnogobrojni srpski toponimi, imena mnogih mesta u kojima su živeli krajiški Srbi, ali i oni iz Hercegovine, Dalmacije, Crne Gore, i danas krase ruske gradove. Oni su živi dokaz srpskog trajanja u Rusiji, zemlji za koju su mnogi znameniti Srbi u uniformi ruskih generala i admirala položili i život. I ova knjiga svedoči o neraskidivom zajedništvu srpskog i ruskog naroda, zajedništvu iskazanom i kroz zajedničko vojevanje, rekao je pored ostalog pukovnik Karapandžin.
 
Ističući dugogodišnju bogatu saradnju vojnih izdavača sa Dušanom Babcem, autorkaa izdanja Dragana Marković je rekla da njegova najnovija knjiga popunjava jednu od onih istorijskih belina koje su u istoriografiji neizbežne.
 
- Ona prati proces iseljavanja srpskog naroda u Rusiju i donosi biografije više od 60 srpskih oficira koji su svojim vojevanjem u periodu između imperijalne Rusije Petra Velikog i Oktobarske revolucije, obeležili rusku vojnu istoriju. Posebnu pažnju u svojoj najnovijoj knjizi, inače četvrtoj u izdanju „Medija centra“, autor je posvetio generalima i admiralima srpskog porekla koji su pronosilu slavu ruske vojske u vremenu od Petra Prvog do Aleksandra Prvog, blistavom po rusku vojnu slavu. Učešće srpskih oficira na istaknutim komandnim položajima u ruskoj imperijalnoj vojsci, od bitaka za konačno uređenje ruskih granica sa Kinom, do pobedničkog ulaska ruske vojske u Pariz, uvek je zanimalo ne samo ruske, već i srpske istoričare. Ipak, ovo je prvi put da se pogled marljivog istraživača usmeri ka gotovo svakom od njih, da se iz zaborava otgrnu i oni manje poznati i da se ljubitelji knjige u Srbiji upoznaju sa velikim brojem Srba slavnih ruskih vojskovođa. Obnavljanjem srpske državnosti početkom 19. veka dolazi do smanjivanja broja srpskih doseljenika u Rusiju, ali su pojedinci i njihovi potomci i dalje učestvovali u značajnim događajima ruske vojne istorije, sve do kraja dinastije Romanov.
 
Govoreći o knjizi koju je ocenio i kao recenzent dr Aleksej Timofejev je posebno istakao njenu dokumentarističku vrednost.
 
- Knjiga dr Dušana Babca nas uvodi u vreme koje je odavno iza nas, u neke druge uslove života i neke drugačije odnose među ljudima, odnose časti, požrtvovanja, patriotizma. Svaka stranica te knjige nas vraća u prošlost, omogućava nam da vidimo ljude o kojima se govori, da shvatimo njihove motive i snagu istrajnosti koju su posedovali, rekao je pored ostalog dr Timofejev.
 
Na kraju, autor je naglasio da knjiga "Srbi - ruski vojni zapovednici od vremena Petra Velikog do Oktobarske revolucije" predstavlja plod višegodišnjeg rada na istraživanju jedne zanimljive teme, značajne kako za rusku, tako i za srpsku istoriografiju.