Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.02.2017.

Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane



U Domu Garde na Topčideru danas su obeleženi Dan Univerziteta odbrane i Dan Inspektorata odbrane. Zajedničkoj svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Milorad Simić, ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, strani vojni predstavnici, predstavnici naučnih institucija, verskih zajednica i mnogobrojni gosti.

Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane  
Čestitajući praznik pripadnicima Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane, ministar Đorđević je istakao da je reč o dve izuzetno važne institucije Ministarstva odbrane.
 
- Danas se na Univerzitetu odbrane školuje i usavršava 978 kadeta, oficira i vojnih službenika, 250 lica iz građanstva i 81 pripadnik stranih oružanih snaga. Kapaciteti Univerziteta odbrane pružaju mogućnost da u narednim godinama broj pripadnika stranih oružanih snaga i civilnih studenata na svim nivoima školovanja i usavršavanja bude veći, na čemu ćemo svi zajedno raditi – naglasio je ministar Đorđević ističući da ta visokoobrazovna vojna ustanova svoj rad zasniva na spretnom spoju između tradicionalno dobre vojne organizacije rada i zagarantovanih akademskih sloboda.

Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane
Podsećajući na važne datume u istoriji Inspektorata odbrane, ministar odbrane je naglasio da je ta institucija danas efikasan organ uprave u sastavu Ministarstva odbrane koji svoje zadatke izvršava profesionalno i stručno.
 
- Prošle godine realizovano je 122 inspekcijska nadzora, ali, kao ministar odbrane i kao neko ko smatra kontrolu vrlo bitnim segmentom u upravljanju ovako velikim sistemom, trudiću se da ih bude više, da one budu kompleksnije – poručio je ministar odbrane ukazujući da jedino tako one mogu organima komandovanja i rukovođenja obezbediti sve objektivne informacije o stanju u sistemu odbrane, a sve u cilju efikasnijeg rada celog sistema.
 Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane
Prema rečima rektora Univerziteta odbrane general-majora prof. dr Mladena Vurune, već punih 167 godina u srpskoj vojsci izučavaju se komandovanje, naoružanje, strategija i taktika, ali i druge nauke koje su važne za upotrebu i razvoj vojske. Znanja i sposobnosti stečeni u vojnoobrazovnim ustanovama u Srbiji proveravani su u ratovima koji su prethodna dva veka potresali našu zemlju i kroz koje je stvarana srpska država i njena vojska.
 
- Naš cilj je da osposobimo studente i kadete za izvršenje zadataka proisteklih iz dodeljenih misija, da ih naučimo kako da kreiraju i izvršavaju nove zadatke i misije i kako da se snađu u neizvesnim socijalnim, administrativnim, tehnološkim i političkim okruženjima, koje će iznedriti neki budući svet – naglasio je general Vuruna.
 
Direktor Inspektorata odbrane general-major dr Goran Radovanović istakao je da je realizacija zadataka Inspektorata odbrane utemeljena na preventivnom delovanju i pružanju pomoći nadziranim subjektima, ali i nalaganju mera radi zakonitog delovanja s ciljem unapređenja stanja u različitim oblastima.

Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane  
- U godini koja je za nama, Inspektorat odbrane kao organ državne uprave u sastavu Ministarstva odbrane i svi njegovi pripadnici, realizovao je pravovremeno i u potpunosti sve svoje redovne i vanredne zadatke u skladu sa odlukom predsednika Republike, naređenjima ministra odbrane, na osnovu zakona i podzakonskih akata – naglasio je general Radovanović dodajući da, rukovođeni stručnošću i visokom profesionalnošću, pripadnici Inspektorata odbrane ostali su posvećeni primarnom cilju izvršenja inspekcijskih poslova na principima zakonitosti, samostalnosti i istinitosti.
 
Povodom praznika, rektor Univerziteta odbrane i direktor Inspektorata odbrane uručili su plakete ministru odbrane, a istim povodom zahvalnice su dodeljene i Univerzitetu u Nišu, penzionisanim pripadnicima, kao i najuspešnijim kadetima Vojne akademije.
 Obeleženi praznici Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane
Univerzitet odbrane, osnovan 24. februara 2011. godine, samostalna je visokoškolska ustanova koja obavlja delatnost visokog obrazovanja kroz akademske studije prvog, drugog i trećeg stepena iz više naučnih oblasti u okviru obrazovno-naučnih polja društveno–humanističkih, tehničko–tehnoloških i medicinskih nauka.
 
Inspektorat odbrane nastavlja tradiciju inspekcijskih organa ustanovljenih u Kraljevini Srbiji, a ove godine drugi put obeležava svoj dan, u znak sećanja na 1911. godinu kad je Ukazom kralja Petra Prvog Karađorđevića formirana Glavna inspekcija celokupne vojske.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.02.2017
mp4 (45,56 MB)
Obraćanje ministra Đorđevića, prvi deo
24.02.2017
mp4 (45,45 MB)
Obraćanje ministra Đorđevića, drugi deo
24.02.2017
mp4 (45,62 MB)
General-major prof. dr Mladen Vuruna
24.02.2017
mp4 (41,08 MB)
General-major dr Goran Radovanović