Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.02.2017.

Poseta predstavnika Instituta za visoke studije nacionalne odbrane Francuske



Ministar odbrane Zoran Đorđević primio je danas u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba predstavnike Instituta za visoke studije nacionalne odbrane Republike Francuske u sklopu njihove posete regionu. Prijemu je prisustvovala i ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro.

 
U svom obraćanju gostima, ministar Đorđević je istakao da Ministarstvo odbrane daje značajnu podršku Vladi u ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije, unapređujući odnose i saradnju u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima. Izražavajući zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje sa Republikom Francuskom u oblasti odbrane, ministar je istakao značajno unapređenje strateškog partnerstva dve države.
 
Đorđević je predstavnicima Instituta za visoke studije nacionalne odbrane izneo i čvrsto opredeljenje Ministarstva odbrane za razvoj i unapređenje regionalne saradnje, s obzirom na to da su regionalna stabilnost i saradnja osnovni preduslovi za sveukupan progres regiona. On ih je upoznao i sa stepenom reforme sistema odbrane, kao jednim od fundamentalnih strateških opredeljenja Republike Srbije u procesu integracije u političke, ekonomske i bezbednosne tokove Evropske unije i savremenog sveta. Ministar ih je informisao i o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u procesu evropskih integracija, saradnji u okviru Programa partnerstvo za mir, kao i aktuelnom i budućem angažovanju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama.

 
- Prepoznajući migratornu krizu kao jedan od najvećih izazova na globalnom planu, Republika Srbija se zalaže za čvršću saradnju sa državama u okruženju, naročito u obezbeđenju granica. Migratorna kriza posebno je osetljivo pitanje za rukovodstvo balkanskih zemalja, rekao je između ostalog ministar Đorđević, naglasivši da  ona predstavlja izazov sa bezbednosnog, socijalnog, humanitarnog i finansijskog aspekta.
 
Republika Srbija i Ministarstvo odbrane pridaju veliki značaj jačanju odbrambene industrije, što će pozitivno uticati na stanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, kao glavne snage odbrane. Ministar je istakao zadovoljstvo dostignutim unapređenjem vlastitih kapaciteta odbrambene industrije i znatno većim izvozom nego prethodnih godina.
 
Tokom posete sistemu odbrane, predstavnici Instituta za visoke studije nacionalne odbrane Francuske posetili su 250. raketnu brigadu RV i PVO i Centar za mirovne operacije Vojske Srbije. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.02.2017
mp4 (39,15 MB)
Ministar Đorđević