Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.02.2017.

Ministar odbrane u poseti Ruskoj Federaciji



Ministar odbrane Zoran Đorđević boravi u službenoj poseti Ruskoj Federaciji. Đorđević se danas u Moskvi sastao sa Valerijem Anatoljevičem Semerikovim, v.d. generalnog sekretara Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje sa tom organizacijom.
 
 
Ministar Đorđević je u razgovoru naglasio da Srbija nastavlja da razvija i unapređuje saradnju sa ODKB, kao i bilateralne partnerske odnose sa članicama ODKB, a pre svega tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa Rusijom, Belorusijom i Jermenijom. Nadamo se da će u narednom periodu, pored razvijenih odnosa u oblasti odbrane, doći do unapređenja i ekonomskih odnosa sa ovim partnerima, pošto nastojimo da stvorimo što povoljnije uslove za ekonomski progres i privlačenje stranih investitora, istakao je Đorđević na sastanku.
 
Ministar je u razgovoru naglasio da su članstvo u EU i politika vojne neutralnosti ključni ciljevi spoljne politike naše zemlje, ali je takođe ponovio i to da se Srbija neće pridružiti nametanju sankcija Ruskoj Federaciji. Đorđević je posebno zahvalio na pomoći koju članice ODKB bezrezervno pružaju Srbiji u njenoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na prostoru Kosova i Metohije.
 
 
Tokom razgovora, ministar odbrane potvrdio je nameru za učešće na aktivnostima ODKB od zajedničkog interesa. V.d. generalnog sekretara ODKB podvukao je značaj proširenja saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i borbe protiv trgovine narkoticima. Semerikov je uputio poziv da Republika Srbija kao posmatrač učestvuje u zajedničkim vežbama u 2017. godini. Sagovornici su se složili da je potrebno proširiti nivoe i oblasti saradnje u skladu sa aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti, kao i da će predstavnici dve strane učestvovati na više planiranih aktivnosti u ovoj godini.
 
U nastavku posete Moskvi, ministar odbrane Zoran Đorđević susreo se sa zamenikom ministra odbrane Ruske Federacije, Aleksandrom Vasiljevičem Fominom, kao i sa direktorom Federalne službe za vojnotehničku saradnju Ruske Federacije, Dmitrijem Jevgenjevičem Šugajevim, sa kojima je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti odbrane.
 
 
Đorđević i Fomin analizirali su rezultate bilateralne vojne saradnje u 2016. godini i razgovarali o novim oblastima saradnje između oružanih snaga Srbije i Ruske Federacije u narednom periodu. Posebna pažnja je posvećena razvoju srpsko-ruskih  odnosa u oblasti vojno-tehničke saradnje i isporuci naoružanja i vojne opreme.
 
Ministar Đorđević i zamenik ministra Fomin razmenili su mišljenja i o brojnim aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti.


Fotografije: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije i ODKB
 
 
photoFOTOGALERIJA