Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2017.

Održani ekspertski razgovori sa predstavnicima Saveznog Ministarstva odbrane i sporta Republike Austrije



Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije održali su ekspertske razgovore sa predstavnicima Saveznog Ministarstva odbrane i sporta (SMOS) Republike Austrije o mogućim donacijama pod okriljem SMOS Austrije, za potrebe Vojske Srbije u angažovanju tokom migratorne krize.
Sastanku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, zamenik načelnika Direkcije za bezbedonosnu politiku SMOS Republike Austrije brigadni general Gustav Gustenau, brigadni general Ilija Todorov, pukovnik dr Katarina Štrbac i izaslanik odbrane Austrije u Beogradu pukovnik Tomas Ahamer.



Ekspertske razgovore je otvorio državni sekretar Nenad Nerić, koji je istakao da aktuelna migratorna kriza predstavlja veliki izazov za stabilan i prosperitetan Balkan, pri čemu je konstatovao da Austrija pruža veliki doprinos sa ciljem obezbeđivanja trajne stabilnosti u našem regionu.  On je naveo da, iako nije članica Evropske unije, Srbija, kao zemlja kandidat i kao odgovoran član međunarodne zajednice, nastoji da pruži adekvatan odgovor na aktuelnu migrantsku krizu.

- Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije svojim kapacitetima nastoje da budu deo rešenja u evropskim okvirima, jer je migratorna kriza najvažnije pitanje sa kojim se danas suočava Evropska unija i traži rešavanje bez odlaganja, istakao je državni sekretar Nenad Nerić.

Tokom sastanka, istaknut je značaj održavanja kontinuiteta međusobnog dijaloga na visokom nivou, u cilju afirmacije i inteziviranja buduće saradnje dve strane. Takođe, razmenjeni su stavovi o potencijalnim donacijama Republike Austrije koji neposredno doprinose povećanju funkcionalnih i operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao i modaliteti njihove realizacije u toku 2017. godine.

Na kraju, učesnici sastanka složili su se da je neophodno zajedničko delovanje u oblasti migratorne krize.
photoFOTOGALERIJA