Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.02.2017.

Učešće državnog sekretara Nenada Nerića na sastanku CEOS



Na poziv ministra za odbranu i sport Republike Austrije Hansa Petera Dekozila, državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić učestvovao je danas u Beču na zajedničkom sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje (CEOS) sa ministrima unutrašnjih poslova Salzburškog foruma.
 
Tema sastanka su Akcioni plan za trajno zatvaranje Zapadnobalkanske migranske rute, centri za procesuiranje izvan Evropske unije i repatrijacija ilegalnih migranata.

 
Cilj učešća državnog sekretara Nerića na sastanku bio je predstavljanje napora koje Republika Srbija čini radi rešavanja migrantske krize na prostoru Evrope, kao i da se u razgovorima sa ostalim učesnicima dođe do zajedničkog civilno-vojnog odgovora na pomenute izazove.
 
Nerić je predstavio prisutnima složenu situaciju na terenu, kao i angažovanje Zajedničkih snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na obezbeđenju državne granice, čime je značajno smanjen broj migranata koji ilegalno prelaze državnu granicu.
 
Državni sekretar je izneo očekivanje da će se u narednom periodu preduzeti konkretne aktivnosti usmerene na ojačavanje kontrole istočnih i jugoistočnih evropskih granica, unapređenje kapaciteta za prihvat migranata u zemljama regiona čiji su trenutni kapaciteti popunjeni, kao i ubrzavanje procedura za njihovu repatrijaciju. Naglasio je značaj koji ima regionalni pristup u rešavanju ovih pitanja, ali i ukazao na potrebu formulisanja jedinstvenog odgovora na nivou Evropske unije, kao jedinog načina za dostizanje sveobuhvatnog rešenja migrantske krize.
 
 
photoFOTOGALERIJA