Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.02.2017.

Uručenje priznanja za najplemenitiji podvig godine



U Skupštini Beograda danas su, po 54. put, svečano uručene  zlatne i specijalne plakete dobitnicima priznanja u akciji „Večernjih novosti” –  „Najplemenitiji podvig godine”. Svečanom skupu prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević i brigadni general Jelesije Radivojević, zamenik komandanta Komande za  obuku.

Generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti” Radomir Ratko Dmitrović pozdravio je prisutne, a nagrađenima uručio plakete. 

 Zlatna plaketa za najplemenitiji pojedinačni podvig dodenjena je devetnaestogodišnjem Davidu Markoviću iz Cerovca kod Smederevske Palanke, koji je juna prošle godine, iako povremeno uposlen na građevini za dnevnicu od 1.200 dinara, bez dvoumljenja vlasniku vratio izgubljenih 700.000 dinara.  

Za dečji podvig su zlatnu plaketu primili učenici OŠ „Milena Pavlović Barili” iz beogradskog naselja Višnjica, jer su sakupljajući novac podigli dom školskim drugarima Luki i Tamari Kremić, koji je 10. janura prošle godine progutala vatrena stihija.

Pripadnici odreda Žandarmerije u Kraljevu takođe su dobili zlatnu plaketu jer su  odvajajući procenat od svojih ličnih dohodaka, kupili stan u Vrnjačkoj Banji Vuku i Marini Sinđelić, sinu i supruzi kolege Stevana koji je poginuo na zadatku u Kopnenoj zoni bezbednosti na administrativnoj liniji s Kosmetom.

Četvrta zlatna plaketa za najplemenitiji podvig dodeljena je posthumno Draganu Cvetkoviću iz Beograda koji je nestao u virovima Dunava pokušavajući da spase život Miroslavu Plešku iz Zagreba dok su bili na turističkom putovanju do delte Dunava u Rumuniji.

Na tom svečanom skupu su osim četiri zlatne, dodeljene i specijalne plakete za najplemenitiji podvig godine.



U žiriju za dodelu nagrade, kojim je tradicionalno predsedavao akademik Matija Bećković,  bili su zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić, glumice Rada Đuričin i Tanja Bošković, čuveni vaterpolista i predsednik opštine Novi Beograd  Aleksandar Šapić, direktor „Komtrejda” Veselin Jevrosimović, modna kreatorka Verica Rakočević  i generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti” Ratko Dmitrović.

Akademik Matija Bećković, predsednik žirija, istakao je da su oni koji su počinili dobra dela  heroji za sva vremena, a ne samo za proteklu godinu.
- Pismo kaže da je deset pravednika spasilo svet. A samo u ovoj akciji pravednika ima tri puta više. Suvišno je da kažemo da nijedan od njih nije pomislio ni na kakvu nagradu, niti je zbog nagrade nešto činio, a o onima kojima je priticao u pomoć nije znao ništa, sem da su ljudi u nevolji. Nagrada kojom su sami sebe nagradili ne može se porediti ni sa kojom drugom, a ona kojom ih nagrađujemo je malo uzdarje za veliku nagradu kojom su oni nagradili nas i potrebnija je nama nego njima – istakao je naš poznati akademik.
 
Osim ceremonije uručenja nagrada, na tom skupu su prikazane i filmske priče  o junacima naših dana i njihovim podvizima.
 
photoFOTOGALERIJA