Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.02.2017.

U Nišu održana analiza obezbeđenja državne granice



Danas je u Domu Vojske Srbije u Nišu održana analiza angažovanja snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na realizaciji zajedničkih zadataka na zaštiti bezbednosti dela državne granice prema Republici Bugarskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.
 
Cilj analize je bio da se sagleda i oceni organizacija, stanje i efikasnost angažovanja snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na realizaciji zajedničkih zadataka na zaštiti bezbednosti dela državne granice Republike Srbije prema Republici Bugarskoj, Makedoniji i  Crnoj Gori. 

 
Obraćajući se prisutnima, nečelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da je zadovoljan angažovanjem Zajedničkih snaga koje su bez upotrebe sile, bez zaprečavanja i uz humano i ljudsko postupanje uspeli da obezbededržavnu granicu i zaštite nacionalne interese.
 
„Naša borba mora težišno biti usmerena na borbu sa onima koji organizuju krijumčarenje migranata, jer neće se niko usuditi ilegalno da pređe granicu ako nije sve unapred dobro organizovano. Ukoliko njih pobedimo bolje ćemo obezbediti državnu granicu“- rekao je general Diković. On je dodao da je za ostvarenje tog cilja neophodna saradnja, od obaveštajno bezbednosnih struktura do svih drugih državnih organa.
 
Diković je odao priznanje svim pripadnicima Vojske Srbije i MUP zbog izuzetnog zalaganja i uspešne realizacije zadataka: - „Posebno sam ponosan na činjenicu da među vojskom i policijom nema onih koji su se bavili krijumčarenjem. Time smo pokazali da i u teškim vremenskim, ali i materijalnim uslovima naši vojnici i policajci su očuvali izuzetne moralne i ljudske vrednosti.“

 
U zaključcima analize je izneto da adekvatan odgovor države na migrantsku krizu podrazumeva sadejstvo svih državnih struktura. Istaknut je značaj povećanja efikasnosti angažovanja raspoloživih snaga i resursa radi racionalizacije troškova.
 
Kao poseban prioritet u ovoj godini istaknuto je unapređenje zaštite ljudi, poboljšanja uslova i nabavka novih osmatračkih i optoelektronskih sredstava radi obezbeđenja državne granice.
 
Analizu rada Zajedničkih snaga otvorio je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a prisustvovali su general-major Želimir Glišović, prvi komandant Zajedničkih snaga, sadašnji komandant brigadni general Dejan Janković, pomoćnik direktora policije Slobodan Malešić, direktor Vojnobezbednosne agencije brigadni general Petar Cvetković, pomoćnik načelnika Uprave policije pukovnik policije Raco Gojaković, pomoćnik načelnika Uprave granične policije Nebojša Purić,  predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Komesarijata za izbeglice i migracije.