Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.01.2017.

Svetosavski dani u srpskom vojnom školstvu



U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu večeras je održana svečana akademija „Svetosavski dani u srpskom vojnom školstvu” kojoj je prisustvovao ministar odbrane Zoran Đorđević i patrijarh srpski Irinej.
 
Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Srpske pravoslavne crkve.
 
Ministar Đorđević je izjavio da je večerašnja svečanost pokazala duboku vezu koja postoji između Vojske, Crkve i naroda.
 
- I narednih godina ćemo nastaviti s ovom tradicijom, a večeras smo takođe uvideli da su i građani pokazali interesovanje za to. Poruka koju želimo da pošaljemo je da su Vojska i Crkva uz svoj narod, a da je za Vojsku Srbije obrazovanje najjače oružje, poručio je ministar odbrane.
 
Prema rečima patrijarha Irineja, značaj večerašnje manifastacije je u tome što je ovo „prvi put posle mnogo godina da se ovako svenarodno učestvuje u proslavi Svetog Save”.
 
Načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković podsetio je na istorijski tok vojnog školstva i poručio da „večeras mladost vojnih škola pokazuje svoje talente, pokazuje kako se voli zemlja u pesmi, stihu i besedi i uverava nas da je spremna da to i dokaže u svakom momentu na braniku otadžbine, u svom budućem pozivu”.
 
Manifestaciju „Svetosavski dani u srpskom vojnom školstvu” organizovali su Televizija „Hram” i Univerzitet odbrane u Beogradu, a u umetničkom programu učestvovali su kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, polaznici Klase slušalaca za rezervne oficire i članovi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.01.2017
mp4 (45,54 MB)
Izjava patrijarha Irineja
28.01.2017
mp4 (45,44 MB)
Obraćanje generala Zekovića
28.01.2017
mp4 (44,75 MB)
Pokrivalica