Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.01.2017.

Promocija knjige „Politički delikti – atentat i pobuna“



U Atrijumu Doma Vojske Srbije danas je promovisano novo izdanje Medija centra „Odbrana“, knjiga dr Gorana Matića „Politički delikti – atentat i pobuna“.
 Promocija knjige „Politički delikti – atentat i pobuna“
Reč je heterogenoj materiji krivičnog prava vezanoj za različite vremenske periode postojanja srpske državnosti i dinastije, kao i za državna uređenja, koje je objedinjeno autorovom profesionalnom i teorijskom usredsređenošću na pitanja krivičnopravne zaštite ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije, kojoj je posvetio veći broj godina rada u praksi.
 
Govoreći o delu, direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin istakao je da je ta monografija značajna jer omogućava da sagledamo istorijski kontekst svih bitnih događaja i procesa koji su prethodili atentatima i pobunama i tiču se formalnih odgovora države na njih.
 
- I nama vojnicima, pre svega oficirima je ova tematika značajna zbog zakletve i Kodeksa časti koji nas u moralnom smislu dodatno obavezuju i drže u svojevrsnom zavetnom odnosu sa državom. Više od sto godina svedoci smo koliko može biti štetna svaka pukotina u prekopotrebnoj i za državu važnoj monolitnosti oficirskog kora – istakao je pukovnik Karapandžin dodajući da ovo delo ukazuje kakva je vrednost država, na aspekt na koji je ova vojnoizdavačka kuća posebno ponosna.
 
Recenzent knjige, profesor dr Milan Milošević naglasio je da je upravo sada pravi trenutak za objavljivanje ove knjige, jer se nekoliko decenija unazad niko nije bavio pitanjima nasilnog političkog kriminaliteta.
 
- Autor knjige se potrudio da popuni taj prostor, da ga sagleda u sadašnjosti, analizirajući i prošlost i omogućavajući svima nama da vidimo i budućnost. Monografija pokušava da napravi istorijski prikaz političkih delikata u zakonodavstvu Srbije i njihov uticaj na moderno krivično zakonodavstvo naše zemlje. Poreklo i evolucija ovih krivičnih dela, sa legislativnog aspekta, suština je ove knjige i ona je sveobuhvatno obrađena – naglasio je dr Milošević dodajući da će čitaoci biti u prilici da na jednom mestu koncentrovano sagledaju istorijsko-pravne i u velikoj meri pozitivno pravne aspekte problematike.
 Promocija knjige „Politički delikti – atentat i pobuna“
Zahvaljujući Medija centru „Odbrana“ na prepoznavanju značaja monografije, autor dr Goran Matić istakao je da je knjiga koja je danas predstavljena njegov prvi naučni rad kome je posvetio gotovo deceniju naučno-istraživačkog rada i pisanja.
 
- Knjiga u sebi sadrži neke delove istorije koja je bila zaboravljena usled različitih istorijskih i ideoloških perioda u Srbiji – naglasio je dr Matić dodajući da je srpska država, tokom dva veka svoga postojanja uvek bila na raskrsnici političkih dešavanja i bespuća, a ono što je za Srbiju karakteristično je da je uvek imala svoj put državnosti, specifične institucije, traživši svoj položaj u evropskoj familiji.
 Promocija knjige „Politički delikti – atentat i pobuna“
Prema rečima načelnice izdavačke delatnosti Medija centra „Odbrana“ i urednice izdanja Dragane Marković, pred čitaocima je pravno štivo sa jakim elementima istoriografije. Predstavljajući autora, ona je istakla da dr Goran Matić od 2009. godine obavlja funkciju direktora Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka u Vladi Republike Srbije, a 2013. godine izabran je za naučnog saradnika na Institutu za uporedno pravo. Od 2015. godine dr Matić predaje na Univerzitetu Union Nikola Tesla. 
photoFOTOGALERIJA