Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.01.2017.

Početak usavršavanja 6. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane



Svečanost povodom početka usavršavanja polaznika 6. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane održana je danas u amfiteatru Centra za simulacije i učenje na daljinu Vojne akademije.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Univerziteta odbrane, profesori i predavači, kao i polaznici Škole nacionalne odbrane.

Ministar Đorđević je, čestitajući početak školovanja novoj generaciji polaznika najvišeg nivoa usavršavanja u našem vojnoobrazovnom sistemu, rekao da su Visoke studije bezbednosti i odbrane uspostavljene jer su bile potrebne Republici Srbiji, njenom sistemu bezbednosti i sistemu odbrane.

- Broj polaznika je ograničen i time čini ovaj vid studija prestižnim. Organizovanje ovog nivoa usavršavanja predstavlja specifičan, vojnoobrazovni odgovor na obaveze koje proističu iz Strategije nacionalne bezbednosti. Između ostalog, ta strategija se zasniva na koordinisanom delovanju u oblastima spoljne politike, ekonomske politike, politike odbrane, politike unutrašnje bezbednosti, socijalne politike i politike u ostalim oblastima društvenog života. Struktura nove, ove vaše šeste klase, upravo odražava nameru da se odgovori na taj zahtev, istakao je ministar odbrane.

On je naglasio da se zadatak obrazovanja uvek sastojao iz procesa koji omogućavaju pojedincu da „očvrsne i stekne samopouzdanje koje će ga učiniti celovitim bićem, kadrim da smelo korača putem razvoja profesionalne karijere“.

- Želim vam da posle završetka ovih studija budete baš takvi i da maksimalno iskoristite pruženu priliku za sticanje vrhunskog obrazovanja, poručio je ministar Đorđević.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik dr Miroslav Talijan rekao je da uspešnost 6. generacije VSBO garantuje šesnaest njenih polaznika među kojima su „dominantno, već istaknute starešine i rukovodioci iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali i Generalnog sekretarijata predsednika Srbije i tri visoka državna funkcionera - ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali".

Visoke studije bezbednosti i odbrane predstavljaju organizacijsku celinu u Školi nacionalne odbrane kao najviši nivo karijernog usavršavanja oficira, visokih službenika ministarstava i agencija Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije, a među polaznicima će biti i tri strana polaznika (po jedan oficir oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije).
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.01.2017
mp4 (37,65 MB)
Ministar Zoran Đorđević
17.01.2017
mp4 (26,98 MB)
Pukovnik Miroslav Talijan
17.01.2017
mp4 (17,2 MB)
Pukovnik Dušan Toš
17.01.2017
mp4 (12,25 MB)
Pukovnik Slaven Vujić
17.01.2017
mp4 (18,39 MB)
Svečanost