Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.01.2017.

Obeležavanje Badnjeg dana u jedinicama Vojske Srbije



U beogradskoj kasarni „Banjica-2” danas je obeležen Badnji dan gde je, nakon božićne litije, upriličeno i osveštavanje i nalaganje badnjaka.

Obeležavanje Badnjeg dana u jedinicama Vojske Srbije 
Litiji su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji rade u kasarni „Banjica-2”. Badnjak je nosio pukovnik dr Saša Milutinović, načelnik Odeljenja za veru u Upravi za ljudske resurse Generalštaba.
 
Litiju je predvodio vladika Šumadijski i vojni gospodin Jovan uz sasluživanje glavnog i vojnog sveštenika majora Slađana Vlajića.
 
Uz čestitku „Mir Božiji, Hristos se rodi“ obraćajući se okupljenima nakon ceremonije nalaganja  badnjaka, vladika Jovan je, govoreći o značaju ovog velikog pravoslavnog praznika, poručio prisutnima da današnji dan  u njihova srca i duše unese Hrista i da se „on iznova i uvek rađa u njima”.
 Obeležavanje Badnjeg dana u jedinicama Vojske Srbije

Badnji dan, na sličan način, obeležava se danas i u drugim kasarnama Vojske Srbije.
 
U kasarni „Topčider“ u Beogradu, nakon liturgije u paraklisu Svetog velikomučenika Teodora Tirona, položeni su badnjaci u prisustvu pripadnika vojske koji rade u ovoj kasarni i uz prigodnu besedu komandanta Komande za obuku general-potpukovnika Đokice Petrovića.

U niškoj kasarni „Knjaz Mihailo“, u kapeli svetog Simona Monaha, služena je sveta liturgija u prisustvu pripadnika Treće brigade Kopnene vojske, 21. bataljona veze i Trećeg bataljona vojne policije. Svetu liturgiju služio je potporučnik Ivan Ganić.
 
Pripadnici komande i jedinica Druge brigade Kopnene vojske, na čelu sa komandantom brigade pukovnikom Željkom Kuzmanovićem, nakon svete liturgije prisustvovali su osveštanju i paljenju badnjaka u Kraljevu. Svečani obred osveštanja i paljenje badnjaka uz Svetu liturgiju održan je i u 21. pešadijskom bataljonu u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raškoj.



Liturgiji u hramu Svetog Nestora u komandi Prve brigade Kopnene vojske, koju je služio vojni sveštenik kapetan Đorđe Stojisavljević, prisustvovali su komandant brigade brigadni general Željko Petrović, pripadnici brigade i mnogobrojni gosti. Po tradiciji badnjak je uneo komandant brigade.
 
Pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske, na čelu sa brigadnim generalom Zoranom Luburom, rano jutros su u blizini Borinog brda kod Vranja organizovali sečenje badnjaka. Liturgiju u kapeli Svetog Atanasija Velikog u kasarni  „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog” služili su vojni sveštenik potporučnik Vedran Kostić i sveštenik Eparhije Vranjske Dejan Škarić. Večeras će deo pripadnika sa porodicama učestvovati u paljenju badnjeg drveta.


 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.01.2017
mp4 (69,33 MB)
Obeležavanje Badnjeg dana na Banjici