Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.12.2016.

Konferencija za medije ministra odbrane



U Domu Vojske Srbije danas je održana konferencija za medije na kojoj su ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković govorili o aktuelnim dešavanjima u vezi sa sistemom odbrane, sa posebnim osvrtom na nedavno usvojeni budžet namenjen za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije u 2017. godini, imajući u vidu njegove specifičnosti u odnosu na druga ministarstva i državne institucije.
 Konferencija za medije ministra odbrane
Uvodni deo izlaganja ministra Đorđevića bio je posvećen predstavljanju budžeta Ministarstva odbrane za 2017. godinu, a tom prilkom je napomenuo da budžet namenjen odbrani ima tendenciju rasta iz godine u godinu, što pokazuje i odnos Vlade Republike Srbije prema Ministarstvu odbrane.
 
- To povećanje pokušavamo da preusmerimo u investicije, što na jedan način doprinosi tome da povećamo operativne sposobnosti Vojske Srbije, a sa druge strane i da, na neki način, povećamo BDP kupovinom, mahom domaćih sredstava iz naše namenske industrije – naglasio je ministar odbrane.
 
Govoreći o planiranju budžeta u Ministarstvu odbrane za 2017. godinu, ministar Đorđević je istakao da se to čini na osnovu tri dokumenta – Fiskalne stratregije, Srednjeročnih ciljeva Ministarstva odbrane i Uputstva za pripremu budžeta za 2017. godinu koje je doneto u avgustu ove godine.
 
- Osnovne karakteristike budžeta za 2017. godinu jesu da je on zasnovan na realnim osnovama, da, prvenstveno ima socijalnu primesu, više novca je opredeljeno za operativne troškove, a sadrži i razvojnu komponentu, jer želimo da u narednom periodu akcenat stavimo na opremanje vojske pretežno domaćim proizvodima kada je u pitanju naoružanje i vojna oprema – istakao je ministar Đorđević dodajući da odobrena novčana sredstva opredenjena za budžet namenjen odbrani iznose 56, 9 milijardi dinara, a to iznosi 1, 34 odsto učešća u BDP.
 
Kada je reč o strukturi, budžet namenjen odbrani je tako struktuiran da sadrži jedan program, osam programskih aktivnosti, četiri projekta, od čega su dva kapitalna, a kako je naglasio ministar Đorđević, očekuje se da se u toku sledeće godine otvore još tri ili četiri kapitalna nova projekta koja će se odnosti na modernizaciju opreme koja se koristi u kopnenoj vojsci i vazduhoplovstvu i u domenu ubojnih sredstava.

Konferencija za medije ministra odbrane  
Ministar Đorđević je rekao da je 2013. godine započeto sa reformom finansija u Ministarstvu odbrane, kada je urađena reforma sopstvenih prihoda, a zatim je uspostavljena i kontola nad finansijskim sredstvima.
 
Govoreći o novinama u narednoj godini, ministar Đorđević je istakao uvođenje kontrolinga, a već dve godine u domenu finansija u Ministarstvu funkcioniše i upravljanje putem balansnih karata. Potvrda uspešnog rada Ministarstva odbrane, dodao je ministar odbrane, je i izveštaj Državne revizorske institucije u kome su analizirani državni subjekti, a na rad Ministarstva odbrane u tom domenu nema ni jednu primedbu, i može se uzeti kao primer dobre prakse svim drugim ministarstvima.

- U Ministarstvu odbrane postoje četiri budžetska fonda, koji se troše vrlo transparentno i uz finansijsku kontrolu. Njihova obaveza za razliku od nekih prethodnih godina kada su mogla da se troše nenamenski, u skladu sa odobrenim sredstvima, ljudi moraju da već početkom 2017. godine, u skladu sa odobrenim sredstvima i prihodima koja predviđaju da naprave plan. Taj plan odobrava ministar, ide na odobrenje Vladi Republike Srbije, koja usvaja taj plan i jedino po tom planu može da se troši novac – naglasio je ministar Đorđević.

Predstavljajući finansijska sredstva po kategoriji rashoda, ministar Đorđević je naglasio da je za personalne troškove izdvojeno 60,7 odsto, operativni rashodi iznose 30, 7 procenata, a za investicije i opremu izdvojeno je 8,6 odsto.

- Kada je reč o operativnim troškovima, budžetskim fondom je predviđeno 145 miliona dinara više. Nominalno, 100 miliona je odvojeno za fond specijalnih veza i plaćanje komunalnih i energetskih usluga, jer su zaposednuti objekti koji se nalaze uz državnu granicu, gde se nalaze Zajedničke snage vojske i policije – naglasio je ministar Đorđević.

Govoreći o novinama, ministar odbrane je ukazao i na sredstva iz budžeta predviđena za naučno-istraživačku delatnost, jer postoji namera da se unaprede neki projekti koji bi se kasnije razvijali u Vojnotehničkom institutu, a zatim mogli da se plasiraju kroz našu namensku industriju kao gotov proizvod, od čijeg bi izvoza naša namenska industrija imala prihode u budućnosti.

Odgovori ministra odbrane na novinarska pitanja

Prezentacija ministra
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.12.2016
Izlaganje ministra
23.12.2016
Pitanja i odgovori