Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.12.2016.

Sa novim "migovima" srpsko vazduhoplovstvo prvo u regionu



Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je danas u Moskvi da šest "migova 29", koje Srbija nabavlja od Rusije, treba da stignu u našu zemlju najkasnije za tri meseca, a da im potom sledi modernizacija u tri faze.
 
Đorđević je u izjavi novinarima rekao da je nabavka "migova 29" jedna od današnjih tema razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, u kojem će, osim toga, biti reči i o vojnoekonomskoj i vojnoobrazovnoj saradnji.
 
On je, podsetivši na to da Srbija na nabavku "migova 29" čeka već 25 godina, naveo da je bilo raznih obećanja, ali da je ova vlada uspela da ih nabavi, dodavši da će sa postojeća četiri i nabavkom još šest "migova" naša zemlja imati najmoderniju eskadrilu u regionu.
 
Srbija će sa tih deset "migova 29" postati respektabilni faktor kada je odbrana u pitanju. Obezbedićemo čuvanje našeg neba na najbolji način, zarad bezbednosti naših građana, istakao je ministar.
 
Đorđević je objasnio da u ovom trenutku ne postoji nijedna zemlja koja je pandan Srbiji kada je vazduhoplovstvo u pitanju, jer je reč o najmodernijim avionima koji postoje u regionu.
 
Prema njegovim rečima, šest "migova" koji stižu iz Rusije biće modernizovani u tri faze, od kojih se prva završava 2017. godine, a druga i treća 2018. i 2019, a nakon toga će oni biti u upotrebi još 14 godina.
 
On je pojasnio da Srbija "migove 29" nabavlja sopstvenim sredstvima, ali po povoljnim uslovima, dodajući da će njihova nabavka koštati mnogo manje nego da su kupovani novi ili da su na tržištu nabavljeni, pa remontovani.
 
Tanjug
 
videoVIDEOGALERIJA
21.12.2016
mp4 (42,99 MB)
Izjava ministra Đorđevića