Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.12.2016.

Prijem povodom novogodišnjih i božićnih praznika



U Domu Garde na Topčideru večeras je održan tradicionalni prijem ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika. Svečanosti su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, vojni i diplomatski predstavnici akreditovani u Srbiji, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica i brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Obraćajući se prisutnima u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, državni sekretar Nenad Nerić osvrnuo se na rad i rezultate sistema odbrane u prethodnom periodu.
- Jedan od težišnih zadataka bio je jačanje sposobnosti Vojske Srbije koji smo, između ostalog, uspešno realizovali kroz izvedenih 170 združenih vežbi, od kojih bih posebno istakao vežbu „Morava“ kao jednu od najkompleksnijih sa oko 13.000 učesnika. Takođe, visok nivo dostignute interoperabilnosti potvrđen je i učestvovanjem u multinacionalnim vežbama u Srbiji i inostranstvu, rekao je Nerić.

On je izrazio i zadovoljstvo u oblasti modernizacije i opremanja naše vojske savremenim borbenim sredstvima.
- Preduzeća odbrambene industrije Srbije imaju važnu ulogu u zadovoljenju potreba i u unapređenju sposobnosti naše vojske i ostalih subjekata u sektoru bezbednosti. Ta preduzeća već četiri godine pokazuju kontinuirani rast proizvodnje, uredno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa i daju svoj puni doprinos ekonomskom razvoju Srbije, istakao je državni sekretar.

Nerić je napomenuo da se međunarodna vojna saradnja razvija u skladu sa definisanim nacionalnim interesima, „četiri stuba spoljne politike i proklamovanom vojnom neutralnošću“, da „vodimo balansiranu spoljnu politiku i imamo međunarodnu vojnu saradnju sa više od 60 država“. On je podsetio i na trenutno angažovanje 325 pripadnika Vojske Srbije u 11 multinacionalnih operacija u svetu, na poseban bezbednosni izazov u ovoj godini – migrantsku krizu, na pojačano interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem, koje od decembra traje šest meseci, kao i na stambeno zbrinjavanje pripadnika sistema odbrane.
- Sve ovo nam govori da Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije danas predstavljaju jedan kompaktan, stabilan i potpuno funkcionalan sistem koji je sposoban za izvršavanje svih postavljenih zadataka. Međutim, naša je obaveza da u skladu s mogućnostima taj sistem unapredimo i učinimo ga još boljim i funkcionalnijim. S tom vizijom posmatramo nastupajuću 2017. godinu kao priliku da uradimo još više. Budžet odbrane u 2017. imaće socijalnu, operativnu i delimično razvojnu komponentu, a planirana je i donacija Ruske Federacije od šest aviona MiG 29 koji će ojačati našu lovačku avijaciju i omogućiti bolju zaštitu našeg neba, naglasio je Nerić.

Prema njegovim rečima, „činimo sve da u skladu sa ekonomskim mogućnostima Srbije profesionalni i socijalni položaj pripadnika Ministarstva i Vojske bude bolji“.
- Plate ćemo povećati pet odsto, otpuštanja neće biti, a reformom vojnog zdravstva stvorićemo uslove za bolju zdravstvenu zaštitu vojnih osiguranika.
Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, postojeći bezbednosni izazovi i sve veća primena novih tehnologija od nas zahtevaju da se trudimo da uvek idemo napred, da budemo korak ispred svih, da budemo bolji. Zato od svih vas očekujemo da i u narednoj godini još većim zalaganjem doprinesete uspešnoj realizaciji svih postavljenih zadataka i da, kao i do sada, svojim savesnim i odgovornim radom date svoj puni doprinos unapređenju sistema odbrane, poručio je državni sekretar te svima čestitao predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

Na prijemu su nastupili deo Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, a prikazan je i petominutni film koji je ukratko predstavlja najznačajnije rezultate Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2016. godini.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.12.2016
mp4 (145,15 MB)
Obraćanje državnog sekretara Nenada Nerića
20.12.2016
mp4 (134,43 MB)
Doček zvanica
21.12.2016
mp4 (365,45 MB)
Rezultati Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2016. godini