Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.12.2016.

Obeležna 102. godišnjica Kolubarske bitke



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković predvodio je danas državnu ceremoniju povodom obeležavanja 102. godine od Kolubarske bitke u Spomen-hramu sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu.

Obeležna 102. godišnjica Kolubarske bitke 
Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja vojnih počasti, general Diković je podsetio da je to mesto svedočanstvo o podnetoj žrtvi za jednu briljantnu istorijsku pobedu malog balkanskog naroda nad moćnom carevinom u Prvom svetskom ratu.
 
– Ovo je prilika da se setimo podviga naših predaka, heroja Prvog svetskog rata, da odamo počast svim znanim i neznanim borcima koji su položili svoje živote za odbranu Srbije. Pre 102 godine, čitava tadašnja Srbija, od Užica i Čačka, do Lazarevca i Beograda, bila je poprište velike Kolubarske bitke. Na ovom mestu ispisane su neke od najslavnijih stranica herojstva i odvažnosti srpskog vojnika, veštine ratovanja, taktike i strategije srpskog vojnog rukovodstva – naglasio je general Diković podsećajući da je to bila bitka kojom je slomljen mit o nepobedivosti germanskog carskog oružja, bitka koja je malim narodima ulila nadu i prenela poruku da „boj ne bije svijetlo oružje…“.
 Obeležna 102. godišnjica Kolubarske bitke
Prema njegovim rečima, u Kolubarskoj bici ostvarena je jedna od najvećih pobeda u srpskoj ratničkoj istoriji – pobeda ispisana imenima više od 250 hiljada srpskih vojnika koji su u njoj učestvovali, imenima 22 hiljade poginulih, 91 hiljade ranjenih i 19 hiljada zarobljenih – kojima smo, kako je dodao, večno zahvalni, odajemo dužno poštovanje i čijim se senima klanjamo.
 
– Kao vojnik, izražavam i dužno poštovanje svim poginulim neprijateljskim vojnicima u Kolubarskoj bici. I u vreme najvećih sukoba, srpska vojska se na primeren način odnosila prema neprijateljskim vojnicima, poštujući njihovo dostojanstvo. Ova spomen-kosturnica u kojoj, zajedno sa srpskim, počivaju i austrougarski vojnici, svedoči o humanosti jednog naroda i jedne vojske – istakao je general Diković ukazujući da je otadžbina za srpskog vojnika uvek bila svetinja tokom minulih vekova, a tako je danas i tako će biti u vremenu koje dolazi.
Obeležna 102. godišnjica Kolubarske bitke 
Načelnik Generalštaba je poručio da pripadnici Vojske Srbije imaju uzore u srpskim vojskovođama i vojnicima iz Prvog svetskog rata, a uspomena na borce slavne Kolubarske bitke, koji su položili živote za Otadžbinu, nikada neće izbledeti.
 
U nastavku programa odavanja državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca, vence su položili delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović, predsednik opštine Lazarevac, predstavnici ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke u Republici Srbiji, brojnih opština, nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i drugi. Organizator državne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Lazarevac.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.12.2016
mp4 (137,37 MB)
Obraćanje generala Dikovića
15.12.2016
mp4 (146,39 MB)
Polaganje venaca
15.12.2016
mp4 (144,67 MB)
Ceremonija