Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.12.2016.

Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju u Libanu



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković posetio je danas sa svojim  gostom, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije generalom Klaudiom Gracijanom Specijalnu brigadu u Pančevu, gde je prisustvovao ispraćaju kontingenta srpskih mirovnjaka u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u Libanu.
 Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju u Libanu

Pozdravljajući postrojene pripadnike voda za zaštitu snaga, koji će narednih šest meseci u Libanu zadatke izvršavati u sastavu italijanskog kontingenta, njihovu rodbinu i prijatelje, kao i predstavnike lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve i druge prisutne goste, general Ljubiša Diković je podsetio na dugu tradiciju učešća oficira, podoficira i vojnika iz Srbije u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija.

 
– Ta tradicija traje već šest decenija, još od kada su vaši prethodnici bili na istom prostoru i u istoj misiji mira. Odlazite na nove zadatke obezbeđenja komande misije Ujedinjenih nacija u Libanu. Pre vas tri voda su izvršavala slične zadatke, veoma odgovorno, disciplinovano i profesionalno. To smo čuli, kako od kamandanata misije, tako i od svih drugih koji su imali prilike da prate rad naših jedinica. Siguran sam da ćete kao i vaši prethodnici, i bolje, izvršiti dobijene zadatke. Uvek morate znati da imate obavezu da dostojno reprezentujete Srbiju i njenu vojsku, da zadatke morate izvršavati, tačno, precizno i na vreme. Besprekorno obavljanje dužnosti i zadataka koji vas očekuju, to se od srpskog vojnika podrazumeva. To od vas očekujemo svi mi, vaši komandanti, ali i vaše porodice, koje će svakodnevno biti s vama u misiji. Ne fizički, ali svakako dušom, rekao je general Diković, a zatim je uručio zastavu Srbije komandiru jedinice koja odlazi u Liban.
 
Srpske mirovnjake pozdravio je prigodnim rečima i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Italije general Klaudio Gracijano, a zatim je komandant Centra za mirovne operacije pukovnik dr Milivoje Pajović predstavio gostima komandni kadar voda za zaštitu snaga.


Pre svečanog ispraćaja naših mirovnjaka, tokom obilaska Specijalne brigade, komandant ove elitne jedinice brigadni general Zoran Veličković upoznao je gosta iz Italije sa sastavom i zadacima brigade. Zatim je prikazan taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme koju koriste padobranci, izviđači, ronioci i drugi pripadnici protivterorističkih i protivdiverzantskih jedinica u sastavu.
 Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju u Libanu

Generali Diković i Gracijano su obišli i streljanu, u kojoj su pripadnici protivterorističkog bataljona, između ostalog, prikazali veštine u gađanju iz pištolja, automata i automatske puške i rešavanje talačkih situacija. Pripadnici 72. izviđačko-diverzantskog bataljona demonstrirali su zavidan nivo boričakih veština.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.12.2016
mp4 (40,3 MB)
General Diković
07.12.2016
mp4 (40,39 MB)
General Gracijano
07.12.2016
mp4 (30,06 MB)
Obilazak Specijalne brigade
07.12.2016
mp4 (32,21 MB)
Ispraćaj kontigenta