Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.12.2016.

Obeležen Dan vojnih veterana



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković danas je povodom 4. decembra – Dana vojnih veterana, priredio prijem za njihove predstavnike.
 Obeležen Dan vojnih veterana
Skupu u Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, ugledne zvanice, predstavnici tradicionalnih i veteranskih udruženja, kao i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Prenoseći vojnim veteranima pozdrave ministra odbrane, načelnik Generalštaba je izrazio zadovoljstvo što se Dan veterana drugi put u novijoj istoriji obeležava na posebno svečan način.
 
– Dozvolite mi da posebno pozdravim tada decu, a sada veterane sa Košara, i porodice žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije i tokom NATO agresije, koji su branili svoju otadžbinu, za čiju su slobodu bili spremni da daju i svoj život, rekao je general Diković, koji je izrazio posebno poštovanje poginulima u borbi za domovinu.
 
Obeležen Dan vojnih veteranaNačelnik Generalštaba je istakao da je Srbija srećna što ima nekoliko stotina hiljada veterana, koji su, zajedno sa onima koji položiše svoj život, bili spremni da brane Srbiju od svih agresija.
 
– Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i vlada brinu o veteranima. Možda to i nije dovoljno, ali čine sve što mogu da se naši ratnici osećaju časno i dostojanstveno, a onda i da im pomognemo u rešavanju svakodnevnih problema, posebno porodicama palih boraca, rekao je general Diković dodajući da mu je posebno drago što su svi vojni veterani u funkciji izgradnje sposobnosti naše vojske.
 
 
Za uspešnu saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, general Diković je uručio vojna priznanja tradicionalnim i veteranskim udruženjima i organizacijama. Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca uručio je Vojnu spomen-medalju za doprinos sistemu odbrane, Plaketu Ministarstva odbrane – Klubu generala i admirala Srbije, dok je, u znak priznanja za ostvarenu saradnju s Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, general Diković zahvalnicu uručio Odredu izviđača „Veternik 1923“.
Obeležen Dan vojnih veterana 
Dan vojnih veterana obeležen je danas u svim komandama, jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. U znak poštovanja i sećanja na one koji za otadžbinu dali svoji živote, vojne delegacije su u saradnji sa lokalnim samoupravama i veteranskim udruženjima položile vence na spomen-kosturnice, spomenike palim borcima i žrtvama oslobodilačkih ratova širom Srbije.
 
Dan vojnih veterana se obeležava 4. decembra u spomen na dan kada je, 1912. godine, potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje stari ratnik, modernim jezikom rečeno – veteran.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.12.2016
mp4 (140,54 MB)
General Diković
02.12.2016
mp4 (146,2 MB)
Dodela priznanja