Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.12.2016.

Svečanost povodom Dana 204. vazduhoplovne brigade



Na aerodoromu „Batajnica“ danas je svečano obeležen 2. decembar - Dan 204. vazduhoplovne brigade i jubilej desetogodišnjice od formiranja te jedinice RViPVO. Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Milorad Simić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, članovi kolegijuma ministra odbrane, komandant RViPVO general-major Ranko Živak, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, verskih zajednica, penzionisani pripadnici jedinice, kao i porodice poginulih i preminulih pripadnika brigade.
 Svečanost povodom Dana 204. vazduhoplovne brigade
Za natprosečno, časno i uzorno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, a povodom jubileja decenije od formiranja, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je 204. vazduhoplovnu brigadu Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena, koji je na današnjoj svečanosti izaslanik predsednika Simić uručio zameniku komandanta 204. vazduhoplovne brigade pukovniku Željku Biliću.
 
Prenoseći čestitke predsednika Republike okupljenim pripadnicima 204. brigade povodom praznika i jubileja, Simić je poručio da je Orden koji je danas uručen, rezultat marljivog, požrtvovanog rada i posvećenosti poslu, jedinici, Vojsci i otadžbini.
 
- Od vas se očekuje da nastavite sa uspešnom realizacijom namenskih zadataka i da kroz obuku i osposobljavanje unapređujete sposobnost zaštite vazdušnog prostora Republike Srbije, a država će u skladu sa svojim mogućnostima pružati podršku u obezbeđivanju boljih uslova za vaš uspešniji rad – naglasio je izaslanik predsednika Milorad Simić izražavajući uverenje da će Odlikovanje predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije za sve pripadnike brigade predstavljati podstrek za bolji rad, a ostalim jedinicama primer koji treba da slede.
 Svečanost povodom Dana 204. vazduhoplovne brigade
Čestitajući praznik okupljenim pripadnicima, zamenik komandanta 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Željko Bilić podsetio je na bogato istorijsko nasleđe i slavnu tradiciju koju baštini ta jedinica, koja je naslednica „ubojitih vazduhoplovnih formacija“ iz prošlog veka, koje su bile čelični bedem slobodnog neba otadžbine.
 
- Danas, kao i uvek do sada, delimo sudbinu i ekonomski trenutak svoga naroda i države. Objektivno teški uslovi i ograničenja u kojima smo radili u proteklim godinama, nisu umanjili naš doprinos u ukupnoj moći RViPVO Vojske Srbije. U iščekivanju nabavke i opremanja jedinice lovačkim avionima, sa postojećim smo održali sposobnost neprekidne kontrole i zaštite suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, stvarajući novu generaciju pilota lovaca – naglasio je pukovnik Bilić dodajući da se ovih dana očekuje povratak pripadnika RViPVO sa remontovanim vazduhoplovom iz Ruske Federacije.
 
Osvrnuvši se na godinu za nama, zamenik komandanta 204. vazduhoplovne brigade istakao je da se ta brigada, nakon dužeg vremena, opremila višenamenskim helikopterima novije generacije, što će, kako je naglasio, svakako doprineti uspešnijoj realizaciji zadataka i podizanju operativnih sposobnosti jedinice. Izvršena je i obuka mladih pilota, a postignuti su i zapaženi rezultati na međunarodnim vežbama, podsetio je pukovnik Bilić, zaključujući da je godina na izmaku bila uspešna, jer je još jednom potvrđeno znanje i umeće, čvrstina i snaga kolektivna, ali i profesionalnost pripadnika.
Svečanost povodom Dana 204. vazduhoplovne brigade 
Povodom današnjeg praznika i jubileja, pukovnik Bilić uručio je makete vazduhoplova izaslaniku predsednika Republike Simiću, načelniku Generalštaba generalu Dikoviću i komandantu RViPVO general-majoru Živaku, a pripadnicima 204. brigade, tradicionalno, dodeljene su i zahvalnice u znak sećanja na majora Zorana Radosavljevića.
 
Dan 204. vazduhoplovne brigade obeležava se 2. decembra u znak sećanja na isti datum 1949. godine, kada je formiran 204. lovački avijacijski puk. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.12.2016
mp4 (81,65 MB)
Pukovnik Željko Bilić
02.12.2016
mp4 (66,83 MB)
Svečanost