Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2016.

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Novi broj OdbraneIa­ko se re­či­ma ne mo­že ver­no pre­ne­ti ka­ko su u pro­le­će rat­ne ’99. go­di­ne bor­ci s Ko­ša­ra sta­vi­li u dru­gi plan svo­je ži­vo­te i bra­ni­li sve­ti­nju iza sebe od na­je­zde te­ro­ri­sta, pla­će­ni­ka, al­ban­skih voj­ni­ka i voj­ni­ka Ali­jan­se, o dra­ma­tič­nim bor­ba­ma na­ših ju­na­ka, nji­ho­vom he­roj­stvu i po­žr­tvo­va­nju, po­sle se­dam­na­est go­di­na za „Od­bra­nu” sve­do­či ne­ka­da­šnji ko­man­dant svih je­di­ni­ca na ovom pro­sto­ru pu­kov­nik u pen­zi­ji Lju­bin­ko Đur­ko­vić.

Va­šoj pa­žnji pre­po­ru­ču­je­mo i te­mu bro­ja, po­sve­će­nu ak­tu­el­nom tre­nut­ku srp­sko-ki­ne­skih od­no­sa. Ia­ko 22 pot­pi­sa­na do­ku­men­ta pri­li­kom po­se­te kineskog pred­sed­ni­ka Sr­bi­ji, i još šest na ne­dav­no odr­ža­nom sa­mi­tu u Ri­gi, je­su ogro­man skok u od­no­si­ma dve ze­mlje, pred Sr­bi­jom je i da­lje ve­li­ki i te­žak po­sao raz­vit­ka od­no­sa sa moć­nom Ki­nom. Pi­ta­nje je ka­ko po­ve­ća­ti iz­voz u tu ze­mlju a ne po­sta­ti za­vi­stan od ki­ne­skog ka­pi­ta­la, ali i za­dr­ža­ti put ka EU, ko­ja je u ti­hom su­ko­bu sa Ki­nom zbog če­li­ka i eko­no­mi­je, a uz to ima pro­blem Breg­zi­ta i ne­si­gur­nu bu­duć­nost.
           
Srp­ske taj­ne su na me­ti špi­ju­na. Upr­kos teh­no­lo­škoj re­vo­lu­ci­ji, stra­ne oba­ve­štaj­ne slu­žbe ne od­ri­ču se „agen­tur­nog” na­či­na ra­da, ko­ji pod­ra­zu­me­va vr­bo­va­nje age­na­ta od po­li­tič­kog uti­ca­ja ra­di pod­ri­va­nja ili kre­i­ra­nja unu­tra­šnje ili spolj­ne po­li­ti­ke dr­ža­ve ko­ju oba­ve­štaj­no is­tra­žu­ju. O načinima na ko­ji ta taj­no­vi­ta de­lat­nost funk­ci­o­ni­še či­taj­te u tek­stu Ključ zva­ni „ima­lac taj­ne”.
 
TEMA – Srpsko-kineski odnosi – SENKA VELIKOG ZMAJA
 
INTERVJU – Brigadni general Alfredo Perez de Agvado Martinez komandant sektora „Istok” u UNIFIL-u: I VARLjIVI MIR JE MIR
 
ODBRANA – U susret prvoj svršenoj generaciji stručnjaka za javne finansije sa Vojne akademije: TRŽIŠTE RADA IH ŽELI
 
Dan 250. raketne brigade za PVD: DOKAZANI GOSPODARI NEBA
 
Sećanje na zastavnike Stevana Markovića i Kristijana Lampreta: DA USPOMENE NE IZBLEDE
 
Kapetan Ivan Jovanović: SRPSKOG VOJNIKA UVAŽAVAJU
 
Četvrt veka od pogibije potporučnika Borka Nikitovića: UZ VOJSKU SPAVAMO MIRNO
 
Sećanje pukovnika u penziji Ljubinka Đurkovića: LICE I NALIČJE
 
 
DRUŠTVO – Srpske tajne na meti špijuna: KLjUČ ZVANI „IMALAC TAJNE”
 
ARSENAL – Zaboravljeni projekat: GAZELA SA MITRALjEZOM
 
SVET – Šest decenija od iskrcavanja mirovnih snaga JNA na Sinaju: SNAGA PLAVIH ŠLEMOVA
                       
DUHOVNOST – Svetinja nadomak Pirota: TAJNA SUKOVSKIH FRESAKA
 
FELjTON – Odisej iz temnićkog kraja: DEO ČELIČNE KLASE
           
SPORT – Ekipa Vojske Srbije na 49. Svetskom vojnom prvenstvu u orijentiringu: BUSOLA PRAVAC BRAZIL
 
SPECIJALNI PRILOG 158 – Srpsko-hrvatski odnosi kroz istoriju: NARCIZAM MALIH RAZLIKA
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.