Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.11.2016.

Vojni sindikat bez stvarne podrške



Posle protesta Vojnog sindikata u Beogradu, ministar odbrane Zoran Đorđević je izjavio da je ponosan na pripadnike Vojske Srbije jer se nisu odazvali pozivu politikantskog sindikalnog rukovodstva koji je na protestu imao i političke izjave, koje nisu u skladu sa sindikalnim delovanjem. Na protestu je bilo svega oko 200 pripadnika vojske, a „zabrinut sam što je protest okupio i pristalice nacionalističkih i ekstremističkih grupa. Više od 99 odsto vojnika nije došlo na protest, jer znaju da je vojska jedno sa narodom i da verno služi svojoj državi“.

Pritom, ministar Đorđević ističe da ostaje pri svojim stavovima i tvrdnjama da neće biti smanjenja primanja, niti otpuštanja zaposlenih, a da će već početkom sledeće godine svim zaposlenima biti povećana plata za pet odsto. Novi pravilnik o platama primenjivaće se od 1. januara 2018.godine.

Ministarstvo odbrane posebno ukazuje da jučerašnje saopštenje Vojnog sindikata Srbije, u kome se iznosi niz neargumentovanih i neistinih tvrdnji i optužbi na račun Generalštaba Vojske Srbije, nikako nije način i put rešavanja problema koje sindikat pokreće. Takvim istupima umanjuje se međusobno poverenje i uverenje da se samo zajedničkim snagama problemi mogu rešavati u cilju jačanja Vojske Srbije i boljeg standarda njenih pripadnika.

I ovom prilikom naglašavamo da će država na najbolji način zaštititi bezbednost Srbije i nastaviti modernizaciju vojske u cilju sigurne i bolje budućnosti svih njenih građana.