Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.11.2016.

Unapređenje saradnje sa Belorusijom



Unapređenje saradnje sa BelorusijomMinistar odbrane Zoran Đorđević sastao se sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga i prvim zamenikom ministra odbrane Republike Belorusije general-majorom Olegom Aleksejevičem Belokonjevim. Sastanku su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i beloruski ambasador Vladimir Čušev.
 
Na sastanku je konstatovano da je dosadašnji razvoj saradnje zadovoljavajući, ali da takođe postoji prostor za njeno dalje unapređenje. Pored nastavka dijaloga na najvišem nivou, te imajući u vidu uspešnu realizaciju multinacionalne vojne vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, predložen je  nastavak vojno-vojne saradnje dve vojske  kroz učešće na zajedničkim vežbama i izvođenje obuke za multinacionalne operacije.
 
Unapređenje saradnje sa BelorusijomMoguća je i nadogradnja vojnoekonomske saradnje, kroz istraživanje i razvoj, remont i nabavku rezervnih delova za sredstva naoružanja i vojne opreme koja su u upotrebi u Vojsci Srbije, te uspostavljanje vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje.
 
Na sastanku je bilo reči i o trenutnoj bezbednosnoj situaciji, uključujući i problem migrantske krize, te je ministar Đorđević naglasio da je reč o posebno osetljivom pitanju za rukovodstva balkanskih zemalja budući da je to izazov sa bezbednosnog ali i finansijskog aspekta.
 
Ministar odbrane je istakao da u rešavanju svih otvorenih pitanja Srbija nastoji da deluje u skladu sa svojom miroljubivom politikom, te je u tom smislu zahvalio na podršci koju Belorusija pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.11.2016
mp4 (76,31 MB)
Prijem