Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.11.2016.

Izložba o bombardovanju beogradskog Univerziteta u Velikom ratu



Izložba o bombardovanju beogradskog Univerziteta u Velikom ratuDa varvarstvo rata podrazumeva i uništenje kulturnih spomenika i obrazovnih centara, odavno je poznato. Izložba o bombardovanju zgrade Kapetan Mišinog zdanja koja je bila i ostala centralno zdanje beogradske Velike Škole, zatim Liceja i na kraju Univerziteta, koja je danas otvorena u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije pokazuje upravo jedan takav, manje poznat, detalj iz istorije Prvog svetskog rata. Ističući da je ovo još jedan u nizu događaja kojima Medija centar „Odbrana“ obeležava stogodišnjicu Velikog rata, potpukovnik Zoran Krupež, zamenik direktora Medija centra, naglasio je da je teško i navesti sve uništeno tokom tog doba velikog stradanja.
 
- Utoliko je značaj ovih fotografija, od kojih svaka govori hiljadu reči, veći, kao i cele postavke koja na jednom mestu, pokazuje stradanje Univerziteta, rekao je potpukovinik Krupež na otvaranju.
 
Izložba o bombardovanju beogradskog Univerziteta u Velikom ratuDirektor Pedagoškog muzeja Božidar Zejak pojasnio je da je izložba treći put pred publikom. On je dodao i da je za srpsku duhovnost, rušenje i stradanje već odavno tradicija, o čemu svedoči paljenje moštiju Svetog Save na Vračaru, i ostaci Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu.
 
Branislava Jordanović iz Pedagoškog muzeja,  autorka izložbe, istakla je značaj dr Đorđa Stanojevića, onovremenog rektora Univerziteta, koga smatramo i začetnikom umetničke fotografije u Srbiji. On je zabeležio da je Kapetan Mišino zdanje, tj. Univerzitet, kao jedna od najviših zgrada u tadašnjem Beogradu, bombardovan već prve noći rata i da je bio redovna meta. Fotografije koje je snimio poslao je u Pariz, gde  ih je najpre objavio list „Liberasion“, a potom su, uz pomoć tadašnjeg direktora Direktorata za obrazovanje, Lisjena Ponekarea, brata poznatog političara, objavljene i u posebnoj knjizi, 1915. godine.
 
Izložba o bombardovanju beogradskog Univerziteta u Velikom ratuVladimir Bumbaširević, rektor Beogradskog Univerziteta, podsetio je da nijedna zemlja učesnica tog ratnog sukoba nije tako skupo platila svoju slobodu kao Srbija. „Zato je ovo pravo vreme da i Beograd vidi ovu izložbu“, rekao je Bumbaširević.
 
Izložba koja se može videti u Domu Vojske do 26. novembra, realizovana je u saradnji sa Pedagoškim muzejom, najzaslužnijim za istraživanje čiji je rezultat i ovaj kulturni događaj, ali i Hemijskim fakultetom koji je iz svoje istorijske zbirke izdvojio i pozajmio stare laboratorijske artefakte kako bi izložba bila potpunija.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.11.2016
mp4 (43,87 MB)
Obraćanje potpukovnika Krupeža
08.11.2016
mp4 (117,28 MB)
Otvaranje izložbe
08.11.2016
mp4 (59,78 MB)
Izjava Steve Jovičića