Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.11.2016.

Desantiranje ljudstva i tehnike u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2016“Desantiranje ljudstva i tehnike u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2016“Na aerodromu „Kovin“ danas su, u okviru multinacionalne vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, pripadnici Oružanih snaga Ruske Federacije, Oružanih snaga Republike Belorusije i Vojske Srbije izveli deo prikaza obučenosti. Prikazano je izvršenje specijalnog desanta, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje helikopterskog desanta, desantiranja glavnine snaga, formiranje operativnog rasporeda i izvršenje marša pomoćnih i glavnih snaga.
 
Prikazu su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije kao i lokalne samouprave.
 
Slovensko bratstvo2016Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Zoran Veličković istakao je, posle vežbe, da su danas u složenim vremenskim uslovima pripadnici tri vojske uspešno realizovali zadatke u protivterorističkoj operaciji.
 
- Danas smo ovde mogli da vidimo izvođenje specijalnih desanta padobranima tipa „krilo“, helikopterski desant, desant glavnih snaga za izvođenje protivterorističkih snaga sa tehnikom, kao i spajanje tehnike i ljudstva i formiranje operativnog rasporeda za realizaciju daljih zadataka – naglasio je general Veličković dodajući da će se u narednim danima nastaviti izvođenje planiranih zadataka u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, sutra na poligonu „Orešac“ gde će se izvesti planirana gađanja, a u sredu je planiran težišni deo vežbe na poligonu „Pasuljanske livade“.
 
Kao oficir za planiranje vežbe, general Veličković je današnji rad ocenio ocenom „odlično“, a prema njegovim rečima, u okviru međunarodne vojne saradnje nastaviće se sa realizacijom ovakvih vežbi u cilju bezbednosti naše države i mira u svetu.
 
- U teškim meteo- uslovima, iz vojnog transportnog aviona izvršen je desant tri vozila borbene tehnike BMD-2 i više od 80 naših pripadnika, a Desantiranje ljudstva i tehnike u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2016“obezbeđenje rada na kopnu izvršila je bespilotna letelica „tahjon“ – naglasio je načelnik Odseka za izviđanje vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Oleg Olegovič Poljgujev ocenivši odličnom ocenim zadatke jedinica specijalne namene koje su učestvovale u ovom zadatku.
 
Prvi zamenik načelnika štaba Komande za specijalne operacije oružanih snaga Belorusije pukovnik Oleg Ivanović Pejčevski zahvalio je rukovodstvu Vojske Srbije što su im omogućili da učestvuju u vežbi „Slovensko bratstvo 2016“.
 
- Rukovodstvo vežbe je ocenilo dejstva ruskih, beloruskih i srpskih snaga kao odlične, hrabre i jake, što je veoma bitno za našu saradnju – istakao je pukovnik Pejčevski dodajući da je ovo iskustvo veoma dragoceno za pripadnike beloruske vojske u cilju održavanja ovakve vežbe sledeće godine u Belorusiji.
 
Slovensko bratstvo2016Tokom današnjeg prikaza korišćeni su avioni "Iljušin IL-76", helikopteri MI-8, MI-17, "Gazela" i "Gama", borbena vozila pešadije (BVP-80), oklopni izviđački automobili (BRDM-2), okloni transporteri (BMD-2), policijska borbena vozila, samohodne haubice 122 mm, dronovi, bespilotne letelice i druga sredstva.
 
Multinacionalna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ realizuje se od 3. do 9. novembra 2016. godine na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“, automatizovanom strelištu „Orešac“ i aerodromima „Kovin“ i „Batajnica“. Na taktičkoj vežbi učestvuje 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.
 
Reč je o nastavku saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije započete izvođenjem vežbe „SREM 2014“, koja je realizovana u Srbiji. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.11.2016
mp4 (90,14 MB)
Vežba
07.11.2016
mp4 (96,54 MB)
Brigadni general Zoran Veličković
07.11.2016
mp4 (96,79 MB)
General-major Oleg Olegovič Poljgujev
07.11.2016
mp4 (97,61 MB)
Pukovnik Oleg Ivanović Pejčevski