Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.10.2016.

Ministar odbrane obišao Spomen sobu „Kosmetske žrtve"




Ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je danas Spomen sobu „Kosmetske žrtve", koju je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji krajem juna otvorilo u svojim prostorijama u zgradi Beograđanke.

Spomen soba je posvećena sećanju na kidnapovane i ubijene u južnoj srpskoj pokrajini, od prve civilne žrtve Žarka Spasića 14. maja 1998. godine do ubijenog pripadnika Žandarmerije Stevana Sinđelića u Kopnenoj zoni bezbednosti 28. avgusta 2014. godine..

Predsednik Udruženja Simo Spasić, zahvaljujući ministru što se odmah odazvao pozivu da poseti Spomen sobu, proveo je gosta kroz postavku i istakao aktivnosti udruženja  na regulisanju statusa porodica civilnih žrtava i postavljanja spomenika svim žrtvama sa Kosova i Metohije.

Ministar Đorđević je u obraćanju članovima porodica kidnapovanih i ubijenih istakao da je reč o potresnom svedočanstvu jednog vremena.

– Postavka je opomena svima i svojevrsno sećanje na postradale koje, osim porodica, poštuje i država Srbija, koja će učiniti sve da oni koji su počinili zločine odgovaraju a da, uporedo s tim, budu nastavljeni napori na pomirenju naroda na ovim prostorima, rekao je ministar odbrane.

Na izloženim fotografijama predstavljeno je više od 2.500 kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca Srba, Roma, Goranaca, a na 26 fotografija su i Albanci koji su radili pri policiji.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
31.10.2016
mp4 (53,12 MB)
Ministar
31.10.2016
mp4 (45,82 MB)
Обилазак спомен собе