Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.10.2016.

Potvrda intenzivne saradnje u oblasti odbrane sa SR Nemačkom



Redovne bilateralne odbrambene konsultacije sa predstavnicima Oružanih snaga Savezne Republike Nemačke održane su u Ministarstvu odbrane Republike Srbije 27. oktobra 2016. godine. Delegacije su predvodili načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i zamenik načelnika Uprave za međunarodnu saradnju Bundesvera kapetan fregate Markus Nolte.

Sagovornici su razmenili stavove o bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i aktuelnim bezbednosnim izazovima na globalnom planu, sa akcentom na migratornoj krizi.

Obostrano je konstatovano da je saradnja u oblasti odbrane sadržajna i raznovrsna, kao i da zajednički angažman u Misiji EU za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija predstavlja značajan iskorak i daje poseban kvalitet saradnji.

Kapetan bojnog broda Konjikovac upoznao je goste sa trenutnim i planovima za buduće angažovanje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, zatim sa aktuelnim procesom evropskih integracija i prioritetima Ministarstva odbrane u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i dostignutom stepenu saradnje u okviru Programa Partnerstvo za mir.
Naglasio je značaj finalizacije procesa potpisivanja novog Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između vlada Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke. Posebno je istakao značaj susreta na najvišem nivou, koji bi zaokružili razvijenu saradnju i dali podršku njenom daljem intenziviranju.

Ukazao je da najviše prostora za kvalitativan napredak postoji u oblasti vojnoekonomske i vojnoobrazovne saradnje i istakao opredeljenje za intenziviranje saradnje u oblasti ABHO.

Kapetan fregate Nolte podržao je nastavak prakse održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija, zbog ekspertskog pristupa definisanju prioriteta buduće saradnje u oblasti odbrane.

Preneo je spremnost Nemačke za nastavak podrške Ministarstvu odbrane Republike Srbije kroz program „Pomoć u obuci i školovanju“, unapređenje zajedničkog angažmana u multinacionalnim operacijama i saradnju u ostalim težišnim oblastima, gde posebno mesto zauzima sve zastupljenija vojnomedicinska saradnja.

Iskazano je opredeljenje za organizovanje zajedničke obuke i vežbi, koja bi dala snažan impuls vojnoj saradnji i doprinela podizanju nivoa operativnih i funkcionalnih sposobnosti.

Tokom sastanka razmotreni su predlozi i usaglašene aktivnosti bilateralne vojne saradnje u 2017. godini.

Delegaciju Oružanih snaga Savezne Republike Nemačke primio je i v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane general-major Slađan Đorđević.