Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.10.2016.

Sastanak ministra odbrane sa šeficom Kancelarije UNDP u Srbiji



Sastanak ministra odbrane sa šeficom Kancelarije UNDP u SrbijiMinistar odbrane Zoran Đorđević i šefica Kancelarije stalnog koordinatora UN i stalnog predstavnika UNDP u Srbiji Irena Vojačkova-Soljorano razgovarali su o aktivnostima UN u oblastima koje su od interesa za Ministarstvo odbrane. Predstavljen je Okvir razvojnog partnerstva za period do 2020. godine kako bi se definisala buduća saradnja.
 
Ministar Đorđević je istakao da saradnja sa UN i njenim specijalizovanim agencijama i telima ima veliki značaj za nastavak procesa reformi kojima je Ministarstvo odbrane istinski privrženo, što je posebno važno za napredak naše zemlje ka punopravnom članstvu u EU.
 
Ministar Đorđević je zahvalio Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji na pruženoj podršci u vezi sa realizacijom projekta CASM, čija se ukupna vrednost procenjuje na preko 11 miliona dolara. Program CASM je Srbija, sa svojim partnerima iz UN i OEBS-a, uspostavila još 2011. godine sa ciljem da se na ovim prostorima osigura održiva regionalna stabilnost, smanji proliferacija municije smanjenjem zaliha i bezbednim uništavanjem viškova i potencijalni rizik po lokalnu zajednicu i prirodnu sredinu.
 
Sastanak ministra odbrane sa šeficom Kancelarije UNDP u SrbijiMinistar odbrane je naglasio da je Program CASM postigao značajne rezultate, među kojima je posebno istakao uništavanje 161 tone napalm praha u Švedskoj, delaboraciju municije punjene belim fosforom i njeno fazno otpremanje na lokaciju za uništenje u Španiji koje je u toku, kao i unapređenje tehničkih kapaciteta Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu.
 
Na sastanku je takođe konstatovano da je saradnja Ministarstva odbrane sa UNDP i Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) bila dragocena za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 SB UN – „Žene, mir i bezbednost“ u Republici Srbiji.
 
U toku je priprema za usvajanje novog NAP, koji će se sprovoditi od 2016. do 2020. godine. Usvajanjem tog dokumenta, naša zemlja potvrđuje svoju opredeljenost da uvažava značaj ravnopravnog učešća muškaraca i žena u prevenciji i rešavanju konflikata i promovisanju kulture trajnog i održivog mira, sa ciljem dostizanja standarda rodne ravnopravnosti.
 
Spremni smo da svoja iskustva i znanja u ovom domenu delimo i sa drugima, a sve u cilju sveobuhvatnog unapređenja kapaciteta Ujedinjenih nacija za očuvanje mira i bezbednosti u svetu, naglasio je Đorđević.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.10.2016
mp4 (47,71 MB)
Sasta