Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.09.2016.

Obeležen Dan Specijalne brigade i desetogodišnjica formiranja



Obeležen Dan Specijalne brigade i desetogodišnjica formiranjaSvečanost povodom obeležavanja Dana Specijalne brigade Kopnene vojske održana je danas u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu kojoj su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Simić, ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, kao i mnogobrojni građani.

Predsednik Republike Tomislav Nikolić, povodom desetogodišnjice od formiranja Specijalne brigade, odlikovao je jedinicu Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost III stepena koji je izaslanik predsednika Simić tokom današnje svečanosti uručio komandantu Specijalne brigade brigadnom generalu Zoranu Veličkoviću.

Čestitajući praznik i jubilej, izaslanik predsednika Republike istakao je da je Orden vrhovnog komandanta Vojske Srbije rezultat višegodišnjeg požrtvovanog rada te jedinice i izrazio uverenje da će odlikovanje biti podstrek za još bolji rad, a ostalim jedinicama primer koji treba da slede.

Obeležen Dan Specijalne brigade i desetogodišnjica formiranjaPrema rečima komandanta Specijalne brigade generala Veličkovića, u istorijskim okvirima deset godina se čini kao kratak period, ali tempo kojim je brigada živela i radila bio je izuzetno dinamičan i bogat. Prvu dekadu postojanja Specijalne brigade, dodao je, obeležilo je više od 10 hiljada gađanja, više desetina hiljada padobranskih skokova, hiljade sati zarona, stotine kurseva i selektivnih obuka, kao i učešće u humanitarnim akcijama kada je god to zatrebalo.

Obeležen Dan Specijalne brigade i desetogodišnjica formiranja- U osnovi postignutih uspeha nalaze se dobro obučeni, organizovani i efikasno vođeni oficiri, podoficiri i vojnici. Proces odabira kadra za Specijalnu brigadu, kao i njegov razvoj i dalje vođenje u službi jeste i biće kvalitetan i neprekidan, jer su ljudi najznačajniji faktor u svim jedinicama ove vrste u svetu – poručio je general Veličković dodajući da vrhunski kadar upotpunjuje savremeno naoružanje i dobra materijalna baza obuke.

Nakon vojničkog dela svečanosti, svečanog defilea i padobranskog skoka pripadnika Specijalne brigade, komandanti su položili venac u spomen-sobi te jedinice u znak sećanja na poginule pripadnike, a povodom Dana brigade organizovana je i akcija Otvoreni dan, pa su kapije kasarne „Rastko Nemanjić“ danas bile otvorene za sve posetioce.

Specijalna brigada Kopnene vojske formirana je 29. septembra 2006. godine, preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne brigade i 63. padobranske brigade, kao i delova 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda „Kobre“.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.10.2016
Svečanost
03.10.2016
Brigadni general Zoran Veličković
03.10.2016
Otvoreni dan