Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.09.2016.

Konferencija Međunarodne asocijacije centara za obuku za mirovne operacije



Konferencija Međunarodne asocijacije centara za obuku za mirovne operacijeUčešćem načelnika Centra za mirovne operacije pukovnika dr Milivoja Pajovića na 22. godišnjoj konferenciji Međunarodne asocijacije centara za obuku za mirovne operacije (IAPTC – International Assosiation of Peacekeeping Training Centers), koja se održava u Sarajevu od 26. do 30. septembra, Centar za mirovne operacije postao je član te prestižne asocijacije.

Kao najveća globalna asocijacija srodnih institucija i inicijativa, IAPTC služi kao platforma za razmenu iskustava i ideja u vezi sa obukom za mirovne operacije u skladu sa novonastalim izazovima i zahtevima, a na godišnjim konferencijama se, pored ekspertskih razgovora u vezi sa neposrednim pripremama i obukom za mirovne operacije, daju i smernice za rad zemljama kontributorima ali i preporuke Organizaciji UN čiji predstavnici aktivno učestvuju u njenom radu.

Ovogodišnjoj konferenciji prisustvuje 250 delegata iz 56 zemalja, odnosno iz 125 različitih institucija, a organizaciju konferencije 2017. godine prihvatio je Egipat.

Pored regionalne Evropske asocijacije centara za obuku za mirovne operacije (EAPTC), čiji je član Centar za mirovne operacije postao u maju ove godine, IAPTC Konferencija predstavlja jedinstvenu priliku za sublimaciju iskustava iz obuke za učešće u mirovnim operacijama, a koja prema doktrinarnim dokumentima UN predstavlja zajednički napor zemalja članica, konkretne mirovne operacije i OUN.