Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.09.2016.

Ministar Đorđević obišao fabriku streljačke municije u Uzićima



Ministar Đorđević obišao fabriku streljačke municije u UzićimaMinistar odbrane Zoran Đorđević obišao je danas, sa saradnicima i direktorom Jugoimport SDPR Jugoslavom Petkovićem, fabriku streljačke municije u Uzićima koja je u izgradnji.
 
Nakon obilaska gradilišta na mestu budućeg pogona za kompletiranje municije, ministar Đorđević je istakao da, u skladu sa opredeljenjem Vlade Srbije da ekonomski razvija Srbiju, Ministarstvo odbrane i Jugoimport SDPR rade na ozbiljnom projektu izgradnje fabrike municije u Uzićima.
 
 - Vrednost investicije je 89 miliona evra, a fabrika će se prostirati na više od 11 hiljada kvadrata i zapošljavaće 700 ljudi. Mislim da će to biti jedan veliki korak napred kada je reč o namenskoj industriji, koji će da doprinese ekonomskom razvoju Srbije – naglasio je ministar Đorđević dodajući da je projekat trenutno u prvoj fazi izgradnje, a na osnovu prognoziranog tempa, očekuje se da će prvi metak u fabrici biti proizveden sledeće godine.
 
Ministar Đorđević obišao fabriku streljačke municije u UzićimaDirektor Jugoimport SDPR Jugoslav Petković je podsetio da je reč o prvoj fabrici koja se gradi nakon Drugog svetskog rata u kojoj će se proizvoditi mala streljačka municija, u kompleksu koji čini 21 objekat.
 
- Poseban kuriozitet je što će se na jednom mestu proizvoditi streljačka municija od 9mm, 7,62 mm, 5,56mm i 12,7 mm. Ako uporedimo sa fabrikama u regionu, čiji je kapacitet oko sedam miliona, naša fabrika proizvodiće oko 10 miliona metaka – objašnjava Petković, dodajući da će se do kraja godine privesti kraju i druga, od tri planirane faze izgradnje.
 
Fabrika streljačke municije u Uzićima deo je projekta razvoja odbrambene industrije pod radnim nazivom – Odbrambeno tehnološka industrijska baza Srbije (OTIBS) – „Vizija 2020“.
 
U okviru današnjeg obilaska, ministar Đorđević je sa saradnicima obišao i kompleks Vojne ustanove „Tara“ i posetio učesnike  43. simpozijuma o operacionim istraživanjima SYM-OP-IS 2016, koji se održava na Tari.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.09.2016
mp4 (51,98 MB)
Izjava ministra Đorđevića
21.09.2016
mp4 (70,18 MB)
Direktor Jugoimport SDPR Jugoslav Petković
21.09.2016
mp4 (73,01 MB)
Obila