Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.09.2016.

Obeležen Dan službe telekomunikacija i Dan Brigade veze



Obeležen Dan službe telekomunikacija i Dan Brigade vezeU Kasarni na Banjici svečano je obeležen 20. septembar Dan službe telekomunikacija i Brigade veze Vojske Srbije. Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Tomislava Nikolića Milorad Simić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić sa saradnicima, komandanti jedinica službe telekomunikacija, brojni gosti i prijatelji.

Povodom značajnih jubileja - 100 godina službe telekomunikacija i 10 godina od formiranja Brigade veze, za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, predsednik Republike Tomislav Nikolić odlikovao je Brigadu veze, jedinicu Generalštaba Vojske Srbije, Ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti Trećeg stepena. Komandantu Brigade pukovniku Ljubiši Đoloviću Odlikovanje je uručio izaslanik predsednika Republike Milorad Simić, koji je istakao značaj službe telekomunikacija za donošenje odluka, posebno u ratovima koji nas, tokom poslednjih sto godina nisu mimoilazili.

Obeležen Dan službe telekomunikacija i Dan Brigade veze- Shodno ubrzanom razvoju informacionih i komunikacionih tehnologija ova služba uspeva da održi korak sa savremenim svetskim kretanjima i da vojnom komandovanju i rukovođenju obezbedi potrebne komunikacione servise. Srbija će, u skladu sa svojim mogućnostima, nastojati da se vojska i dalje modernizuje, a služba telekomunikacija u Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Srbije jača, kako bi mogla adekvatno da odgovori svim aktuelnim pretnjama i izazovima. Uveren sam da će visoko odlikovanje predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije kojim je odlikovao Brigadu veze, svim njenim pripadnicima predstavljati podstrek za još bolji rad, rekao je izaslanik predsednika Republike Milorad Simić.

Obraćajući se pripadnicima službe telekomunikacija i Brigade veze, načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku brigadni general Predrag Simović se osvrnuo i na najbitnije periode u razvoju telekomunikacija u srpskoj vojsci. Ističući da su pripadnici roda veze od formiranja u vreme donošenja Uredbe o vojnom telegrafu 20. septembra 1916. na Krfu do danas stručno, odvažno i patriotski izvršavali sve postavljene zadatke omogućavajući komandovanju donošenje pravovremenih i kvalitetnih odluka.

Obeležen Dan službe telekomunikacija i Dan Brigade veze- I danas su pripadnici službe telekomunikacija sposobni da izvršavaju postavljene zadatke u sve tri misije vojske. Naš kadar u svim ustanovama i jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije krase stručnost, odgovornost i disciplinovanost. Svoje zadatke izvršavamo uspešno i efikasno i sada dok obeležavamo veliki jubilej 100 godina službe telekomunikacija i 10 godina odformiranja Brigade veze, rekao je general Simović i dodao da iza ordena kojim je Brigadu veze odlikovao predsednik Republike nije samo priznanje za požrtvovana dela njenih nekadašnjih pripadnika, već i mnogobrojne časne obaveze koje joj predstoje u budućem radu.

Obeležavanje 100 godina službe telekomunikacija bilo je povod i prilika i za polaganje venaca na tek izgrađenom spomen obeležju podignutom ispred Komande Brigade veze u čast četvorici junaka otadžbine, vezista koji su dali svoje živote u odbrani od NATO agresije 1999. godine. Na kraju svečanosti otvorena je i spomen soba Brigade veze u kojoj su predstavljena sredstva i uređaji koje su vezisti koristili tokom sto godina postojanja roda i službe.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.09.2016
Svečanost