Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Sektor za ljudske resurseSektor za ljudske resurse je osnovna unutrašnja jedinica Ministarstva odbrane nadležna za:
▪ statusna i druga pitanja profesionalnih pripadnika Vojske; 
▪ vojno školstvo, školovanje i usavršavanje za rad na poslovima odbrane i bezbednosti zemlje; 
▪ izradu akata i planskih dokumenata kojima se planiraju mere i radnje za rad građana, državnih organa, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika i vojnu obavezu, radnu obavezu i materijalnu obavezu.
Organizacija


Uprava za kadrove >> 

Uprava za kadrove je unutrašnja organizacijska jedinica Sektora za ljudske resurse. Nosilac je planiranja popune, vođenja i pitanja standarda kadra u MO. Ona organizuje i koordinira rad Centra za prekvalifikaciju, koji se nalazi u njenom sastavu

Uprava za obaveze odbrane >> 
Uprava za obaveze odbrane je unutrašnja organizacijska jedinica Sektora za ljudske resurse nadležna za izradu propisa kojima se regulišu planiranje i pripreme za odbranu, vojna, radna i materijalna obaveza, planiranje, organizovanje, rukovođenje i kontrolu funkcionisanja potčinjenih sastava. U sastavu Uprave za obaveze odbrane su Regionalni centri Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Valjevo.

Uprava za tradiciju, standard i veterane >> 

Uprava za školstvo je unutrašnja organizacijska jedinica Sektora za ljudske resurse namenjena za kulturnu, muzejsku i versku delatnost, pitanja tradicije, etike,
podrške zaposlenima u pronalaženju novog zaposlenja, potreba veterana i stambenog obezbeđenja.

Odeljenje za psihološku delatnost >>

Osnovna misija psihologa u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije (vojnih psihologa) je u funkciji upravljanja ljudskim resursima, obezbeđenja efikasnosti i kvaliteta u stručnom osposobljavanju i psihofizičkoj spremnosti pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske SRbije, a radi unapređenja operativnih sposobnosti vojske za izvršavanje dodeljenih misija i zadataka.