Министарство одбране Републике Србије
 
22.03.2020.

Потпредседник Централне војне комисије НР Кине упутио писмо подршке и солидарности Србији




„Пријатељи се познају у невољи. Од избијања епидемије, Србија истрајно стоји уз Кину, председник Вучић је изразио солидарност и подршку Кини. Ово у потпуности осликава челично пријатељство и традиционалну узајамну подршку између Кине и Србије и ми ћемо то увек памтити“, истиче у писму подршке које је министру Вулину упутио потпредседник Централне војне комисије Народне Републике Кине генерал Џанг Јоусја.
 
Генерал Јоусја узвратио је речи подршке на писмо које је министар Александар Вулин упутио њему у знак подршке кинеском народу у најтежим данима борбе против коронавируса.
 
„Писмо Ваше Екселенције, испуњено бригом и солидарношћу, нас је дубоко дирнуло“ написао је генерал Јоусја.
 
Он је у писму навео да је председник Си Ђинпинг од избијања епидемије, осећајући одговорност према кинеском народу и међународној заједници, наредио Комунистичкој партији, војсци и целој земљи да реагују брзо и предузму свеобухватне, строге и темељне мере за превенцију и контролу епидемије и да се постепено виде резултати.
 
„Кинески народ има способност, самопоуздање и сигурност да победи у овој бици са епидемијом“, оцењује у писму генерал Јоусја.
 
Према његовим речима, епидемија нас је још једном подсетила да је човечанство, суочено са немилосрдним бесом вируса, заједница коју формира судбина и да само путем блиске сарадње и узајамне подршке можемо одговорити овом изазову и остварити заједнички развој.
 
„Кинеска страна придаје велики значај развоју војних односа између Кине и Србије. У прошлој години смо остварили узајамне посете и постигли споразуме у многим областима. У новој години желим да, раме уз раме са Вашом Екселенцијом, унапредимо размену, продубимо сарадњу и постигнемо још боље резултате у војној сарадњи, како бисмо допринели унапређењу односа две земље и одржавању мира у региону и свету“, истиче у писму министру Вулину потпредседник Централне војне комисије НР Кине генерал Џанг Јоусја.