Министарство одбране Републике Србије
 
02.10.2019.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“




328, октобар 2019.
 
Магазин „Одбрана” у октобарском броју доноси неколико актуелних, повезаних тема. На домаћем плану то је промоција 160 потпоручника Војске Србије. Овај број обележила је и богата међународна војна сарадња. Најзначајнија је петодневна посета кинеске делегације коју је предводио генерал Џанг Јоусјао, потпредседник Централне војне комисије Народне Републике Кине. У оквиру те посете кинески представници пратили су вежбу „Бегеј 2019”. По завршетку вежбе потписан је споразум о примопредаји опреме коју је Народна Република Кина донирала Војсци Србије. На вежби „Бегеј 2019” био је ангажован и део средстава која је Кина већ донирала Републици Србији у претходном периоду. Кинески представници потписали су са Управом за војно здравство Меморандум о формирању Центра традиционалне кинеске медицине на ВМА.

О кинеској армији (Народноослободилачка армија Кине – НОАК) говори и текст др Јована Чавошког са Института за новију историју Србије. Та армија данас представља најмногољуднију оружану снагу на свету и улази у тројку најјачих светских армија, заједно са оружаним снагама САД и Руске Федерације, а по одбрамбеним издацима, који ове године званично износе 177 милијарди долара (1,3% БДП), заузима суверено друго место на светској лествици, после САД.
 
У посети Србији и Војсци Србије била је и делегација Националне гарде Охаја. Њени представници присуствовали су 15. септембра на Галовића пољу у Прањанима, надомак Равне горе, централној манифестацији која је одржана поводом 75. годишњице од Операције Ваздушни мост, у америчким војним круговима познате под називом Operation Halyard (највећој акцији спасавања савезничких пилота у Дтугом светском рату).
 
Рубрика Систем је у овом броју изузетно богата. Поред текста са Здружено тактичке вежбе „Бегеј 2019”, новинари, фото-репортери и сарадници „Одбране” пратили су вежбу Западног војног округа у Русији, Друго међународно такмиче војних возача, одржано у краљевачкој касарни „Рибница” и на аутодрому „Берановац”, обуку припадника резервног састава у 63. падобранском батаљону Специјалне бригаде, те учешће припадника 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде у вежби  SAREX 38-19, у акцији трагања за несталим.

Било је речи и о подвигу десетара Уроша Ждера, возача војног санитета из Одељења за здравствену заштиту 17. механизованог батаљона Прве бригаде Копнене војске из Бачке Тополе, који се  храбро понео спасавајући живот дечаку повређеном у тешкој саобраћајној несрећи.

„Одбрана” доноси текст о новом животу Карађорђева и тркачким данима у оквиру Купа Војске Србије, а коњима, пелеменитим и верним човековим пратиоцима и готово „саборцима” у ратовима - посвећен је и специјални прилог.
 
Сарадници нашег магазина донели су нам и занимљиве приче из света. О Међународном авио-космичком салону (МАКС), највећој руској ваздухопловној манифестацији која се одржава сваке друге године у Москви за „Одбрану“ пише пуковник проф. др Славиша Влачић. Читаоцима препоручујемо и аналитички текст из пера Михаила Куракина, заменика главног уредника московског часописа „Международнаја жизњ”, о томе колико је за Русе непроцењиво борбено искуство које стичу у операцији у Сирији.
 
Саговорник „Одбране“ је и Арно Гујон, добитник многобројних признања за хуманитарни рад и помоћ српским енклавама на Косову и Метохији.

Рубрика Култура доноси више краћих вести, а превасходно је посвећена наступу Министарства одбране и Војске Србије на 64. Међународном сајму књига у Београду.
 
Од овог броја читаоцима препоручујемо нову рубрику – Правник вам одговара. На ваша питања правне природе од наредног броја магазина „Одбрана” одговараће потпуковник дипл. правник Александар Гавриловић. У овом броју он је дао одговор на питање о колективном осигурању запослених у Министарству одбране и Војсци Србије.