Поузданост, ваљаност и сигурност српског теста STANAG 6001 за енглески језик



Током израде теста по стандарду СОРС 9435 - STANAG 6001, Група за ПЕЛТ се придржава спецификација које су засноване на критеријумима и стандардима NSA и BILC.

Пре него што се званично пусти у оптицај, тест пролази кроз строге провере ваљаности и поузданости.
Поступак израде теста обухвата:
  • Стандардизацију критеријума за израду теста и спровођење тестирања, а у складу са тренутно важећим NSA издањем STANAG 6001 дескриптора и одобреним Спецификацијама теста
  • Тимску израду задатака према одобреним Спецификацијама, модерацију и ревизију.
  • Проверу појединачних задатака на одговарајућем узорку (пилотирање и предтестирање).
  • Статистичку обраду резултата добијених предтестирањем.
  • Избор и обраду задатака након статистичке анализе.
  • Израду коначне верзије теста.
Након спроведеног тестирања врши се статистичка анализа комплетног теста слушања и читања, која укључује израчунавање индекса тежине задатака, индекса дискриминације, просечних вредности и индекса поузданости теста.
 
 
 
Тестови говора и писања се такође анализирају по завршетку тестирања. Радови се најпре унакрсно оцењују од стране два различита оцењивача, а затим се врши нормирање – калибрација у односу на прописане дескрипторе и израчунава се индекс поузданости оцењивача унутар и између себе.

* Резултати се статистички обрађују зарад одржавања квалитета и прописаног стандарда, а задаци који не задовољавају критеријуме ваљаности се одбацују.
**Сигурност теста се обезбеђује тиме што се тестови чувају у електронском сефу у заштићеној просторији Групе за ПЕЛТ и што се једна верзија теста користи само једном.
*** Сваки кандидат свој тест означава шифром (коју сам извлачи приликом пријављивања на испит), и не потписује се својим именом, тако да оцењивачи немају увид у идентитет кандидата приликом оцењивања.