Pouzdanost, valjanost i sigurnost srpskog testa STANAG 6001 za engleski jezik



Tokom izrade testa po standardu SORS 9435 - STANAG 6001, Grupa za PELT se pridržava specifikacija koje su zasnovane na kriterijumima i standardima NSA i BILC.

Pre nego što se zvanično pusti u opticaj, test prolazi kroz stroge provere valjanosti i pouzdanosti.
Postupak izrade testa obuhvata:
  • Standardizaciju kriterijuma za izradu testa i sprovođenje testiranja, a u skladu sa trenutno važećim NSA izdanjem STANAG 6001 deskriptora i odobrenim Specifikacijama testa
  • Timsku izradu zadataka prema odobrenim Specifikacijama, moderaciju i reviziju.
  • Proveru pojedinačnih zadataka na odgovarajućem uzorku (pilotiranje i predtestiranje).
  • Statističku obradu rezultata dobijenih predtestiranjem.
  • Izbor i obradu zadataka nakon statističke analize.
  • Izradu konačne verzije testa.
Nakon sprovedenog testiranja vrši se statistička analiza kompletnog testa slušanja i čitanja, koja uključuje izračunavanje indeksa težine zadataka, indeksa diskriminacije, prosečnih vrednosti i indeksa pouzdanosti testa.
 
 
 
Testovi govora i pisanja se takođe analiziraju po završetku testiranja. Radovi se najpre unakrsno ocenjuju od strane dva različita ocenjivača, a zatim se vrši normiranje – kalibracija u odnosu na propisane deskriptore i izračunava se indeks pouzdanosti ocenjivača unutar i između sebe.

* Rezultati se statistički obrađuju zarad održavanja kvaliteta i propisanog standarda, a zadaci koji ne zadovoljavaju kriterijume valjanosti se odbacuju.
**Sigurnost testa se obezbeđuje time što se testovi čuvaju u elektronskom sefu u zaštićenoj prostoriji Grupe za PELT i što se jedna verzija testa koristi samo jednom.
*** Svaki kandidat svoj test označava šifrom (koju sam izvlači prilikom prijavljivanja na ispit), i ne potpisuje se svojim imenom, tako da ocenjivači nemaju uvid u identitet kandidata prilikom ocenjivanja.