СОРС 9435 - STANAG 6001



Тест СОРС 9435 - STANAG 6001 за енглески језик је тест познавања језика (proficiency test), којим се процењује општа способност употребе енглеског језика. Тест познавања језика и његове практичне употребе у међународном окружењу није заснован на програму неког одређеног курса енглеског језика, нити има за циљ оцењивање знања стеченог на неком од курсева енглеског језика.

С обзиром да се ради о општем познавању језика, није могуће прецизирати области граматике или фонд речи којима се мора овладати да би се на тесту добио задовољавајући резултат . Тесту могу приступити и кандидати који нису учили језик на курсу, већ су знање стицали на неки други начин (самостално учење, боравак у иностранству и томе слично).

Садржај теста СОРС 9435 - STANAG 6001 за енглески језик одређен је спецификацијама за сваку од четири језичке вештине - слушање, говор, читање и писање. Спецификације се заснивају на прописаним стандардима и критеријумима NATO Агенције за стандардизацију (NSA), 4. издање, из 2010. године и интерпретацијама критеријума од стране Бироа за међународну језичку координацију - BILC (Bureau for International Language Coоrdination).

Све земље које су усвојиле стандард STANAG 6001 имају свој тим/одсек за тестирање, чији је задатак израда националног теста. Српски тест STANAG 6001 за енглески језик је вишестепени тест који процењује степен способности употребе енглеског језика на три нивоа (1, 2 и 3).