Језички профили



Након полагања теста по стандарду СОРС 9435 - STANAG 6001, кандидат добија ознаку свог језичког профила, који се обележава са четири цифре, од којих свака означава ниво способности употребе енглеског језика за ту појединачну језичку вештину и означава се по следећем редоследу:
Вештина А – слушање
Вештина Б – говор
Вештина Ц – читање
Вештина Д – писање

Овом броју од четири цифре претходи ознака SLP/СЈП (Standardized Language Profile / Стандардизовани језички профил). СЈП није могуће изразити просечном оценом.

Пример: 
СЈП 21+21 означава ниво 2 за вештину слушања, ниво 1+ за вештину говора, ниво 2 за вештину читања и ниво 1 за вештину писања.
Постоји могућност и да СЈП садржи цифру 0/0+ (на пример СЈП 1110+). То значи да кандидат, за разлику од осталих вештина, не влада вештином писања у оној мери која ја потребна да би се достигао минимални прописани стандард нивоа 1.
Српски тест STANAG 6001 за енглески језик не тестира способност употребе језика на нивоима 4 и 5 зато што у ВС и МО Републике Србије, као и у огромној већини других земаља, не постоји практична потреба за кадровима који би испуњавали стандарде тих ниова.