SORS 9435 - STANAG 6001



Test SORS 9435 - STANAG 6001 za engleski jezik je test poznavanja jezika (proficiency test), kojim se procenjuje opšta sposobnost upotrebe engleskog jezika. Test poznavanja jezika i njegove praktične upotrebe u međunarodnom okruženju nije zasnovan na programu nekog određenog kursa engleskog jezika, niti ima za cilj ocenjivanje znanja stečenog na nekom od kurseva engleskog jezika.

S obzirom da se radi o opštem poznavanju jezika, nije moguće precizirati oblasti gramatike ili fond reči kojima se mora ovladati da bi se na testu dobio zadovoljavajući rezultat . Testu mogu pristupiti i kandidati koji nisu učili jezik na kursu, već su znanje sticali na neki drugi način (samostalno učenje, boravak u inostranstvu i tome slično).

Sadržaj testa SORS 9435 - STANAG 6001 za engleski jezik određen je specifikacijama za svaku od četiri jezičke veštine - slušanje, govor, čitanje i pisanje. Specifikacije se zasnivaju na propisanim standardima i kriterijumima NATO Agencije za standardizaciju (NSA), 4. izdanje, iz 2010. godine i interpretacijama kriterijuma od strane Biroa za međunarodnu jezičku koordinaciju - BILC (Bureau for International Language Coordination).

Sve zemlje koje su usvojile standard STANAG 6001 imaju svoj tim/odsek za testiranje, čiji je zadatak izrada nacionalnog testa. Srpski test STANAG 6001 za engleski jezik je višestepeni test koji procenjuje stepen sposobnosti upotrebe engleskog jezika na tri nivoa (1, 2 i 3).