Стратегијска војна конференција за партнере
Стратегијска војна конференција за партнере биће одржана од 13. до 15. јуна у Београду. Конференцију организује Савезничка команда за трансформацију (Allied Command Transformation – АСТ).

Циљ Конференције је размена искустава и мишљења о најважнијим стратешким питањима од заједничког интереса. Позив за учешће на Конференцији упућен је начелницима генералштабова земаља чланица НАТО, Партнерства за мир, Медитеранског дијалога, Истамбулске иницијативе за сарадњу и контакт држава. Такође, позив је упућен и председавајућем Војног комитета Европске уније, председавајућем Војног комитета НАТО, Директору Међународног војног секретаријата НАТО и Врховном савезничком команданту за операције.
 
Тема
Тема овогодишње Стратегијске војне конференције за партнере је “Након Лисабона: спровођење трансформације”. Поред тога, у оквиру радних група, експерти за предметну област ће имати прилику да размене мишљења о следећим темама “Иновативни приступи ефикасном развоју капацитета”, “Осигуран приступ глобалним заједничким ресурсима” и “Обука, партнерство и помоћ”.
 
Конференција у Србији
Организација ове активности у Србији представља прилику за промоцију Србије и Војске Србије пред партнерским државама и презентовање Србије као поузданог чиниоца у суочавању са актуелним безбедносним изазовима у свету и региону. Поред тога, интензивирањем сарадње на високом нивоу, Србија потврђује своју спремност да буде активан партнер у програму Партнерство за мир.
 
Историја
На основу закључака НАТО самита одржаног 29. новембра 2006. године у Риги,Савезничка команда за трансформацијупокренула је организацију Стратегијске војне конференције за партнере. Конференција се одржава једном годишње са циљем да начелници Генералштабова земаља чланица НАТО и партнерских земаља размене ставове и искуства по искључиво војним питањима важним за глобалну и регионалну безбедност.Прва конференција је одржана у Скопљу (Македонија) 2006. године. Наредне Конференције су одржане 2007. године у Тромсу (Норвешка), 2008. године у Тирани (Албанија) и 2010. године у Хелсинкију (Финска).