Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Želim da služim vojni rok dobrovoljno na kursu za rezervne oficire Vojske Srbije. Koji su uslovi, kakav je postupak i šta time dobijam?



Odgovor:
Kriterijumi za izbor kandidata za kurs za rezervne oficire (u daljem tekstu: KRO) Vojske Srbije propisani su odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, Uredbe o načinu i postupku dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem ("Sl. glasnik RS", br. 7/2011) i Pravilnika o načinu i uslovima za izbor i o postupku izbora regruta koji će se usavršavati za rezervne oficire („SVL“ br. 10/2011).

Ministarstvo odbrane u sredstvima javnog informisanja objavljuje javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i  KRO Vojske Srbije.

Za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i KRO u Vojsci Srbije, mogu se prijaviti kandidati muškog i ženskog pola koji u tekućoj godini navršavaju od 19 do 30 godina života.

Opšti uslovi koje kandidat za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i KRO u Vojsci Srbije treba da ispunjava su: da je državljanin Republike Srbije; da se ne vodi krivični postupak odnosno da nije pravnosnažno osuđivan za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti; da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci; da je zdravstveno sposoban za vojnu službu i da nije odslužio vojni rok sa oružjem.

Posebni uslovi su: da ima završenu visoku školu odgovarajuće struke od značaja za Vojsku Srbije (osnovne akademske studije ili osnovne strukovne studije); da ispunjava uslove propisane za regrute koji se upućuju u posebne jedinice Vojske Srbije i da ima pozitivnu bezbednosnu proveru.

Prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i za KRO u Vojsci Srbije kandidat podnosi centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, prema mestu prebivališta.

Kandidat koji ima prebivalište ili boravište u inostranstvu prijavu podnosi nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu.

Kandidat za rezervnog oficira uz prijavu za kurs prilaže dokaze o ispunjavanju opštih uslova izuzev tačaka 4) i 5); fotokopiju lične karte ili pasoša (original dokument na uvid); fotokopiju diplome o završenoj školi (original dokument na uvid); biografiju; ugovor sa Ministarstvom odbrane o stipendiranju, ako je bio vojni stipendista, i pisanu saglasnost za bezbednosnu proveru za upućivanje u posebne jedinice Vojske Srbije.

Da bi mogao biti izabran za slušaoca KRO kandidat mora ispunjavati minimalne uslove iz Privremenog pregleda minimalnih uslova za određivanje roda, službe i vojnoevidencione specijalnosti, prema psihofizičkim osobinama, školskoj spremi, zanimanjima i znanjima značajnim za vojsku i da ima pozitivnu bezbednosnu proveru.

Prilikom izbora slušalaca KRO, prvenstvo imaju kandidati vojni stipendisti, kandidati koji su sa boljim uspehom završili odgovarajuću školu i kandidati mlađeg godišta.

Izabranom kandidatu za slušaoca KRO određuje se rod, odnosno služba, u skladu sa spiskom struka i zanimanja značajnih za određivanje roda, odnosno službe, i vojnoevidencione specijalnosti regruta.

Izabrani kandidat za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i za KRO sa Ministarstvom odbrane, potpisuje ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze vezane za dobrovoljno služenje vojnog roka i kurs za rezervne oficire. 

Koristi koje imaju lica koja završe kurs za rezervne oficire:

• mogućnost zaposlenja u Vojsci Srbije, u svojstvu profesionalnog 
oficira i aktivne rezerve;
• mogućnost zaposlenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova;
• mogućnost zaposlenja u kazneno-popravnim zavodima Uprave za 
izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde;
• ogućnost zaposlenja u agencijama za fizičko-tehničko obezbeđenje;
• novčana primanja slušalaca na kursu za rezervne oficire (oko 17.000 dinara mesečno).