Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.10.2022.

Министар Стефановић: Наша борба за опстанак, очување и будућност Србије мора бити непоколебљива



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас обележавању Дана Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник”. Он је том приликом истакао да мудрост, храброст, стратегија и истрајност које су одликовале Радомира Путника морају бити узор нашим официрима, као и да наша борба за опстанак, очување и будућност Србије мора бити баш као његова – непоколебљива.    

Честитајући празник, министар је подсетио да је реч о једној од најважнијих стратешких школа од чијег рада зависи будућност наше војске.

- Сведоци смо да се на светском, глобалном нивоу дешавају тектонске промене. Изазови, ризици и претње, који се крећу од класичних војних сукоба у којима се примењују и хибридни и традиционални начини ратовања, у којима је све видљивији значај савремене технике и технологије, до тешко управљивих енергетских, економских и свих других криза, у данашњем међузависном свету све су бројнији и све компликованији за превазилажење. Са њима се суочавају и најбогатије и најмоћније земље света. Наша Србија суочава се са тешким данима, какве нисмо имали у последњих двадесетак година, данима борбе за опстанак, очување и будућност - и нашег Косова и Метохије, и мира и стабилности, и економије како нам народ не би гладовао, нити се смрзавао, нити оскудевао у било чему – рекао је министар Стефановић.

Он је истакао да смо у последњих десет година водили неуморно битку за подизање наше привреде из пепела, отварање фабрика, нових радних места, привлачење инвестиција, поновно снажење девастиране армије, изградњу аутопутева, болница, школа, вртића, свеукупно јачање економије наше земље и стварање Србије као све бољег места за живот све наше деце.

- Били смо као народ вредни, истрајни, упорни и резултати нису изостали. Дани који нам следе подразумевају одбрану, односно очување свега што смо постигли, захтевају мудрост, храброст и огромну енергију да бисмо се изборили са свим кризама и изазовима. Нити смо их изазвали, нити смо у њима учествовали, нити смо њима допринели. Међутим, да ли је свет икада био праведно место? Није – рекао је министар Стефановић, цитирајући грчког историчара Тукидида који је рекао: „Јаки чине шта могу, а слаби трпе оно што морају“.  

Он је поручио да ми у том свету, таквом какав је, морамо да се боримо најбоље што умемо за очување наше Србије, јер другу отаџбину немамо.

- Морамо да се боримо за сопствене интересе, јер, засигурно, то нико други неће радити за нас. Задовољан сам што у овим сложеним временима наша земља има снажну, савремено опремљену, наоружану и пре свега, добро обучену војску. Безрезервна подршка и опредељеност председника Вучића у претходним годинама да градимо јаку армију, да градимо и јачамо сопствене одбрамбене капацитете, показала се као далекосежно мудра, државничка одлука, која је и допринела да данас можемо да о томе говоримо подигнуте главе. Нашим путем данас крећу многе земље, иако су, ако се сећате, у данима када смо почели рад на томе, многи говорили шта ће вам то, зашто јачате своју војску, шта ће вам више војника, шта ће вам више опреме и технике, а данас раде управо то. Многи су кренули са улагањима у војску која износе много десетина, па и стотина милијарди евра, и данас гледамо како Европа постаје место где се схвата да без јаке армије нема јаке државе - рекао је министар Стефановић.

"Тај пут гарантује очување мира и стабилности, без којих  нема ни развоја ни просперитета, а цена сукоба и нестабилности је превисока. Цена су на првом месту људи - јер њих ништа не може надокнадити ", рекао је министар.

- Желимо још једном да вам честитам Дан Школе националне одбране и да се захвалим свима на Универзитету одбране што сте увек истом преданошћу давали све од себе да школујете официре кадре за промишљање, процене и одговоре на тренутне и будуће изазове, потковане знањем и на првом месту - добре људе, лојалне својој земљи. Само такви су способни да по повратку у своје јединице командују људима, и да их, боље речено, воде и завреде њихово поштовање. Онако како је то радио и велики Радомир Путник. Војводу Путника волела је целокупна српска војска. Зато што је увек био уз своје војнике - рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио и да је Путник добио једно од најистакнутијих места, не само у нашој војној историји, већ и светској.

- Носио је 56 година војничку униформу и то у најбурнијем периоду српске историје, периоду у коме је наша земља покидала окове вековног ропства и направила крупан, велики корак у развоју у модерну европску државу. Његове заслуге за српски народ су немерљиве и не само у шест ратова у којима је учествовао, већ и претходно у миру када је стрпљиво стварао војску, која ће касније до ногу потући много јаче армије – рекао је министар Стефановић.

Како је истакао, Путник је био заслужан за осавремењавање наше војске у то време свим аспектима, од наоружања и обуке, до школовања.

- И зато ми је посебно задовољство што смо Школи националне одбране прошле године дали име великог Радомира Путника. Његова мудрост, храброст, стратегија, истрајност морају бити узор нашим официрима, и школа мора бити таква да из ње они излазе наоружани управо овим вредностима. И наша борба за опстанак, очување и будућност Србије мора да буде баш као његова – непоколебљива, ма колико било тешко. Живела Војска Србије! Живела Србија! – поручио је министар Стефановић на крају свог обраћања.

Начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац присутнима је представио резултате рада у протеклој години и истакао значај започетих инфраструктурних пројеката који ће унапредити услове извођења наставе.

- Тежишни задатак школе био је реализација посебних програма усавршавања на сва четири нивоа. Сматрам да су сви задаци постављени пред нас реализовани готово у потпуности и на високом нивоу. У овом празничном дану, користим прилику да се захвалим министру одбране, без чије свесрдне помоћи школа данас не би имала адекватне материјално-техничке услове за рад и функционисање – рекао је пуковник Сувајац.

Поводом Дана Школе националне одбране, данас су уручене плакете представницима Команде за обуку, Четврте бригаде Копнене војске и Речне флотиле, најбољим полазницима Основног командно-штабног курса додељени су сатови, а истакнутим појединцима награде.

Данашњој свечаности су присуствовали и помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић и помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, ректор Универзитета  одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић и бројни гости.